Els alumnes que a partir del curs vinent portin el dinar en una carmanyola hauran de pagar gairebé la meitat del preu del servei del menjador, que té com a límit 6,20 euros per dinar, ja que hauran de sufragar l'ús de neveres específiques, microones i els serveis de neteja i de monitors.

Així ho va revelar ahir la directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, qui va precisar que el percentatge d'estalvi dependrà del nombre d'usuaris de la carmanyola a cada escola, encara que se situarà al voltant del 50%.

La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat ha autoritzat que a partir del pròxim curs els col·legis i els instituts, però sobretot els centres de Secundària, puguin implantar serveis de carmanyola com a alternativa al menjador escolar convencional, atenent a una petició de diverses associacions de mares i pares d'alumnes, per fer front a la crisi econòmica.

Meritxell Ruiz va explicar que el preu per als alumnes del servei de carmanyola l'acabarà determinant cada centre, en funció del nombre d'escolars que s'apuntin a la iniciativa i al cost que els suposi disposar de neveres específiques (per no barrejar el menjar cuinat amb els aliments frescos), de microones adequats, dels serveis de monitors i de neteja i d'un espai habilitat propi per no barrejar-se amb l'alumnat que segueixi al menjador.

El 85% de menús, saludables

La responsable d'Ensenyament va fer aquest anunci en una roda de premsa al costat del director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, qui va destacar que més del 85% dels menús escolars de Catalunya compleixen amb les recomanacions per a un dinar saludable. Aquestes dades es desprenen d'un estudi que, durant els últims sis anys, ha revisat programacions de menús que afecten 273.846 estudiants.

A Catalunya, quatre de cada deu nens d'entre 6 i 10 anys pateixen un excés de pes a causa dels costums sedentaris, als mals hàbits alimentaris i a la falta de pràctica esportiva, segons Mateu, qui va demanar que es faci una "reflexió profunda" i s'abordin canvis d'hàbits per potenciar que els menors segueixin un estil de vida sa i actiu. A preguntes dels periodistes, tant Ruiz com Mateu van destacar que la possibilitat que els alumnes puguin portar el dinar de casa seva no té per què empitjorar la qualitat i la varietat dels seus menjars respecte al que se serveix en els serveis de menjador escolar.

Al contrari, segons Ruiz, una de les possibilitats d'aquesta nova iniciativa és "obrir els ulls" a moltes famílies perquè incorporin hàbits saludables a l'hora de preparar els aliments per als seus fills, si segueixen els consells de la Generalitat i després els apliquen a la resta de menjars a casa.

De fet, tant Ruiz com Mateu van insistir que només el 42% dels escolars utilitzen el servei de menjador a les escoles, de manera que únicament suposa el 9% dels àpats dels alumnes al llarg de l'any. Per aquest motiu van insistir en la importància que siguin les famílies les que adoptin hàbits saludables a l'hora d'alimentar els seus fills, utilitzant productes frescos de temporada, potenciant els llegums i reduint begudes ensucrades i brioixeria.

"L'alimentació comença a casa", va insistir Ruiz, mentre que Mateu va advertit que l'obesitat és la "gran epidèmia sanitària" que amenaça Catalunya amb vista als pròxims anys.