Sis retallades en set mesos. ?Gai?rebé es pot dir que cada mes, les entitats socials de Catalunya han patit algun tipus d'afectació per les reduccions de pressupost o la supressió de prestacions, per part de les institucions: tant de la Generalitat com del Govern espanyol. La metxa va esclatar definitivament aquesta setmana, quan el Govern català va confirmar que no pagaria les subvencions mensuals de juliol a les entitats socials, als geriàtrics i als hospitals concertats. Un impagament que ha provocat el caos i la desesperació entre les associacions que cada dia lluiten per ajudar les persones més vulnerables de la societat catalana, i que han recordat que "no és la primera vegada que la Generalitat fa un impagament". Un fet que ja se suma a la resta de retallades acumulades els darrers mesos.

I és que aquest any 2012 va començar amb una nova retallada en el pressupost del Departament de Benestar Social i Família. Una reducció que enguany és de l'1 %, tot i la previsió que "en moments de crisi pot créixer, fàcilment, el nombre de persones que han de rebre ajuda". A més, l'any 2011, el pressupost del Departament de ?Benes?tar social ja es va reduir un 4,6 %. Per tant, dos anys consecutius en què els diners que es destinen del pressupost de la Generalitat a les entitats socials són inferiors que en les anualitats anteriors.

Després de la reducció del pressupost per aquest 2012, les associacions del Tercer Sector de Catalunya van denunciar que a principis d'any la Generalitat tenia un deute de més de 700 milions d'euros amb les entitats d'aquest àmbit. Una part dels diners pendents també sortia des de les administracions locals que acumulaven un deute de més de 157 milions d'euros. D'aquesta manera, en els primers mesos d'enguany, les entitats socials denunciaven que el deute que sumaven de les diferents institucions catalanes pujava, pràcticament, fins a un llindar de 900 milions d'euros.

La tercera situació d'afectació en aquest 2012 ha estat amb les retallades del Govern central en matèria de polítiques d'ocupació. Un fet que, segons els càlculs de les entitats socials, afecta més de 34.000 persones vulnerables de Catalunya que poden quedar desateses i tenir dificultats per accedir al mercat de treball. Així, la dràstica disminució anunciada per l'Estat espanyol en els recursos destinats a les polítiques actives d'ocupació, deixa de nou un futur incert a les associacions que atenen persones amb alguna discapacitat física, psíquica o sensorial, o amb un trastorn mental.

Una altra de les retallades d'enguany ha estat l'anunci per part del Departament de Justícia que va comunicar que, aquest 2012, "no hi haurà finançament de cap tipus per continuar amb els programes de reinserció de presos". A part, la Generalitat va anunciar que "ni es cobririen tots aquells costos derivats dels serveis prestats des de l'1 de gener de 2012", quan encara no es coneixia l'eliminació de la prestació per als programes de reinserció de presos. Aquesta retallada es va comunicar públicament el mes de maig i va tenir una afectació en 35 entitats socials i més de 160 professionals del sector.

La Llei de la Dependència ha estat motiu de polèmica des de principis d'any perquè, en la presentació del pressupost de 2012, el Departament de Benestar Social ja va advertir que "el Govern espanyol no complia amb les aportacions i que, per tant, la Generalitat havia d'assumir tots aquests diners pendents". Però la situació es va agreujar quan fa poc més d'un mes, des del Govern central es va dir que s'introduirien modificacions a la Llei de la Dependència. La reforma, segons les entitats socials, provocarà el copagament de determinats serveis i "el Govern deixarà de cotitzar els cuidadors de persones no professionals". Segons les associacions, "hi haurà un augment de la pobresa en les persones dependents i les seves famílies".

Per acabar, l'última situació crítica a les entitats socials va arribar aquesta mateixa setmana després de no rebre la subvenció de juliol des de la Generalitat. Una situació que ha provocat que algunes associacions no hagin pogut pagar les nòmines ni tampoc els proveïdors. L'impagament d'aquest juliol, de 70 milions d'euros, és el segon que fa el Govern català en ?menys d'un any. I és que el passat setembre i octubre, es van produir retards de pagaments públics.