El grup de recerca va localitzar ahir cap a la una del migdia el cos del submarinista que el dilluns a última hora de la tarda va ?desaparèixer a les illes Medes, just a l'illot conegut com el Tascó Petit, quan practicava immersió a pulmó lliure. És Àlex Lorente, biòleg marí i tècnic superior del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, de 37 anys i molt apreciat a la localitat pel seu tarannà obert i participatiu. La neumàtica del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (Geas) de la Guàrdia Civil va traslladar el cadàver al port de l'Estartit, on companys i amics l'esperaven. En la recerca d'ahir hi van participar a més Bombers, Mossos d'Esquadra, Agents Rurals i Salvament Marítim, amb mitjans per aigua i per aire. El dia anterior, quan es va conèixer la notícia, es van mobilitzar centres d'immersió, el Club Nàutic i responsables d'altres activitats nàutiques del port estartitenc, on Lorente era molt apreciat.

El cap dels Geas, Fernando Aguirre, va explicar que el cos del biòleg marí fou localitzat a 24,8 metres de profunditat, i a uns 50 metres de distància de la boia del Tascó Petit, en direcció cap al sud, en un fons rocós i de difícil accés. A?guirre va afegir que tant la nit de dilluns com ahir es van trobar amb un important corrent; no obstant això, el cos no es va desplaçar de manera notable. Així, va precisar que Lorente presentava "flotabilitat negativa", és a dir, que el cos es va enfonsar directament cap al fons per la manca d'aire als pulmons. A falta de l'autòpsia que determini la causa de la mort, Aguirre va manifestar que la hipòtesi més plausible és que Lorente patís un desmai quan va sortir a la superfície per manca d'oxigen. Aguirre coneixia bé Lorente ja que havien compartit immersions i el va qualificar d'"expert" tant en la immersió amb ampolles com en l'apnea.

Només la fatalitat pot explicar el que va succeir dilluns a última hora de la tarda. Lorente, després d'estar fent immersions a pulmó lliure per aquest zona amb un grup de persones i anar al port, va tornar al Tascó Petit a recuperar una aleta que havia anat al fons. Hi va anar sol però allà es va trobar amb una companya del Parc que passava per aquesta zona. Aleshores, es va submergir i, quan va tornar a la superfície, va patir, presumiblement, un desmai sense que la companya pogués recuperar-lo abans que s'enfonsés. Eren cap a les vuit del vespre.

La companya va donar l'alerta per ràdio, que va captar el Club Nàutic Estartit i va traslladar l'avís al 112 i la Guàrdia Civil. Ràpidament es va mobilitzar la recerca, que es va allargar fins la mitjanit de dilluns.

Set morts a la Costa Brava

Amb aquest darrer cas, ja són set les víctimes mortals que hi ha hagut enguany al litoral de les comarques gironines en accidents de practicants de submarinisme, segons les dades que té Salvament Marítim. Dos morts hi ha hagut al Port de la Selva i dos més a Palamós. Els tres darrers han ocorregut en les proximitats de l'Estartit: un home francès de 68 anys que hauria patit un atac de cor, en els Tascons; i un home de 51 anys que es va endinsar a la cova de les Betes i no en va saber sortir, a la costa del Montgrí. El darrer és Lorente.