La construcció del futur centre cívic del Barri Vell de Girona, situat a l'edifici de l'antic conservatori de les Voltes d'en Rosés, ha topat amb un descobriment arqueològic. Una troballa amb la qual no es comptava però que era del tot esperada tenint en compte que el subsòl del Barri Vell guarda autèntics tresors arqueològics. Amb tot, això desajusta els plans de l'Ajuntament, que ha de tenir construït l'edifici a l'abril de 2013, moment en el qual venç el crèdit ICO amb el qual es finança el projecte.

L'equip de govern de CiU va iniciar a principis d'aquest any el nou projecte per construir un centre cívic a Girona, un equipament volgut pels veïns en una zona on manquen espais. Tot i els dubtes de l'oposició per aquesta ubicació, on l'anterior govern pretenia construir habitatges socials (projecte desestimat per l'elevat cost) al final es va procedir a la remodelació de l'antic conservatori. I va començar amb l'enderroc de la part interior de l'edifici conservant les parets.

El buidatge va donar pas fa uns dies a l'inici de les obres de fonamentació del que ha de ser el nou edifici, i les màquines van desenterrar unes estructures arqueològiques. Immediatament, i tal com requereix el protocol, l'empresa encarregada de l'obra, Vivendes de Girona, SA. va encarregar un estudi a un equip d'arqueòlegs per avaluar el contingut de la troballa.

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, va destacar que han sortit estructures i ceràmiques que daten dels segles XVII i XVIII però n'hi ha algunes d'anteriors, del segle XIV (època medieval) i, fins i tot, possiblement, algunes d'encara més anteriors.

Els arqueòlegs encara hi estaran temps, segurament setmanes, per recuperar, avaluar i extreure les restes mentre que gran part de la maquinària d'obra ha quedat aturada. La datació exacta tindrà lloc a posteriori, però de moment ja es pot parlar del descobriment de fonamentació de dues possibles cases medievals, amb habitacions i una possible zona de casa d'oficis.

També s'ha trobat restes de ceràmica, peces que en casos són del segle XIV i d'altres podrien ser anteriors. Els arqueòlegs treballaven ahir en una estructura que s'utilitzava per fer foc i que contenia restes d'animals que s'havien cuinat.

Encara queda feina i les obres s'endarreriran al voltant d'un mes. Segons Berloso, això obligarà a contractar el doble de personal un cop el Departament de Cultura doni el vistiplau per traslladar les restes. Un cop es reprengui l'obra, es continuarà amb la fonamentació del futur equipament, que tindrà quatre plantes i acollirà també els Serveis Socials d'Atenció primària del Barri Vell mentre que l'espai per a gent gran quedarà al local del carrer Cristòfol Grober.

Tot, amb la pressió per acabar les obres a l'abril de 2013, quan venç el crèdit ICO que finança les obres. El Govern, conscient d'això, assegura que s'arribarà a temps.