L'onada de calor més important de l'estiu, que podria portar avui els termòmetres fins a llindars propers als 40 graus, coincideix amb un dels anys més secs que es recorden a les comarques gironines, fet que ja ha fet activar totes les alertes per risc d'incendis. De fet, a Girona, aquest estiu és el que ha registrat menys precipitacions dels últims vint anys, i el tercer més sec des de l'any 1906, quan es tenen les primeres dades. Així ho va explicar ahir el meteoròleg gironí Gerard Taulé, que va alertar que "si considerem que no plourà en tot el que queda d'agost, aquests són els primers vuit mesos de l'any més secs, només superats per 1973 i 1947".

Pel que fa exclusivament als tres mesos de la temporada d'estiu, el d'aquest 2012 també va camí de convertir-se en el tercer amb menys pluges. De moment, a l'observatori de Girona-Sant Daniel s'han registrat tan sols 47,2 litres/m2 en dos mesos i mig, una xifra que només va ser superior l'estiu de 1986, quan en van caure 45,4, i durant el més sec de la història a la ciutat de Girona, que va ser el de 1928, quan entre juny, juliol i agost tan sols van caure 8,5 litres/m2 sobre la capital gironina.

Els registres acumulats durant aquest estiu també són significativament inferiors a la mitjana gironina acumulada durant més de 100 anys. De mitjana, a l'estiu, a Girona, hi cauen uns 155 litres/m2, 60 al juny, 35 al juliol, que sol ser el mes més sec de l'any, i 60 a l'agost. En canvi, aquest 2012 tan sols han plogut 38 litres/m2 al juny, 6,9 al juliol i 2,3 aquest agost, segons les dades recollides a l'estació de Girona-Sant Daniel.

Aquests registres coincideixen també amb les dades que oferien des de l'observatori de la Bisbal. Fent la comparativa amb els registres acumulats des de 1992, aquest estiu va camí de ser el més sec dels darrers vint anys a la capital empordanesa, ja que de moment tan sols hi han caigut 34,9 litres/m2. Segons les dades facilitades des del consistori bisbalenc, aquesta és una tendència força recurrent en els darrers anys, ja que a l'estiu del 2009 tan sols van caure sobre la Bisbal 37,9 litres/m2, al 2007 van ser 44,4, i al 2002 i 2003 es va superar per poc els 42 litres.

El meteoròleg banyolí Enric Estragués, per la seva banda, alertava d'una sequera tremenda i sense precedents a Banyoles". Estragués va explicar que des del darrer episodi de pluges intenses, que es va produir el mes de novembre passat, tan sols han caigut 223 litres, un fet que situa aquests vuit primers mesos de 2012 un 63% per sota de la mitjana. L'anterior rècord de falta de precipitacions datava de l'any 1966, quan en aquests vuit mesos van caure 235 litres/m2.

Més de 38 graus

Tal com havien marcat les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les temperatures es van enfilar ahir i s'espera que toquin sostre durant la jornada d'avui. Segons va informar el meteoròleg gironí Gerard Taulé, la màxima va arribar als 38,2 graus a l'estació de Girona-Parc del Migdia, i als 38,3 a Sant Daniel. Pel que fa les dades que va oferir ahir el Servei Meteorològic de Catalunya, la calor es va accentuar als municipis de la Selva Interior, el ?Gironès i la Garrotxa, amb 37,4 graus a Vilobí; 36,9 a Fornells i 36,9 també a Olot.