omés la insistència del sector turístic va obligar el cap de l'executiu, Mariano Rajoy, a demorar fins a l'1 de setembre la pujada de l'IVA més dràstica des de la creació d'aquest impost. Mentre l'IVA reduït augmentarà dos punts, del 8 al 10%, el de tipus general augmentarà del 18 al 21% i només els productes de necessitat bàsica mantindran el seu impost superreduït del 4%. A més, s'establirà una nova classificació de productes gravats per l'IVA, de manera que molts dels productes que ara encara es graven a tipus reduït, passaran a fer-ho amb l'IVA general.

D'aquesta manera, el servei de perruqueria, espectacles culturals com el cinema, el teatre o la música, o fins i tot els serveis funeraris patiran un augment de l'IVA de 13 punts difícilment assumibles per a molts compradors. Així, a falta de menys de tres setmanes per a l'aplicació de la pujada, són moltes les famílies que avancen les seves compres, i moltes les empreses que han vist, en aquest mes d'agost, un nínxol de mercat. El gerent del centre comercial Espai Gironès, Pau Jordà, explica que "aquells sectors que estan sent més agressius són els que estan venent més. Especialment els sectors d'electrònica i electrodomèstics aprofiten per presentar els seus productes sense IVA i estan veient com incrementen les seves vendes". Altres sectors, en els quals l'anticipació de la compra no suposarà un estalvi tan considerable estan notant menys l'increment de vendes durant aquest mes. "Moltes empreses com H&M, CIAMango ja han avançat que ells assumiran l'augment de tres punts de l'IVA i per tant, no s'espera una davallada de vendes al setembre", confirma Pau Jordà.

I és que, segons explica el Director de Comunicació de l'OCU, Antonino Joya, seran les grans cadenes les que tindran més capacitat per reduir aquest marge ja que acostumen a controlar el procés de producció, mentre que els negocis més petits "en tenir menys capacitat de negociació amb els seus proveïdors, patiran més la pujada de preus i això repercutirà en els seus clients". A més, afirma que són molts els usuaris que, quan el cap de Govern va anunciar la mesura, es van afanyar a realitzar les seves compres. "Tenim constància que, aquells clients que van poder, van pagar el preu complet d'un viatge directament a agència on només el tenien reservat". Tot i això, no augura un gran augment del consum a curt termini a causa de la poca liquiditat de les famílies, conseqüència de la recessió econòmica actual. "La demanda interna ja està prou ressentida, i no hi ha indicis que es pugui recuperar ara per ara", sentencia.

El president de l'Associació de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, creu que els usuaris s'acabaran acostumant a aquesta pujada de l'IVA. "Forma part d'un context econòmic que no només afecta en l'àmbit comercial, sinó també a fets relacionats amb la vida quotidiana". A més, puntualitza que "moltes botigues de roba han comprat ja el gènere, i per tant la pujada no repercutirà als compradors".

Material escolar, el més afectat

La tornada l'escola serà, aquest any, molt més cara per als pares que deixin les compres dels seus fills per a última hora. Fins a 17 punts, del 4 fins al 21%, augmentarà l'IVA de determinats articles escolars a partir de l'1 de setembre. El material d'oficina que no sigui exclusivament d'ús escolar, com folis blancs, llibretes, bolígrafs, grapadores, tisores, gomes d'esborrar, regles o motxilles no escolars seran articles considerats no bàsics, tot i que duguin la llegenda "material escolar" o "ús escolar". Per contra, llibres de text, àlbums, partitures, mapes i quaderns de dibuix mantindran la tributació del tipus superreduït, segons informa el BOE.

Personal de la papereria Stein defineix aquest canvi com un "trasbals" incomprensible tenint en compte que es tracta de material escolar. Són molts els compradors que encara pregunten si ja han aplicat l'IVA general als seus productes, i és per això que des de la cadena Stein marquen amb etiquetes quins productes encariran el seu preu un 17%. A mesura que s'apropa el final de mes, les vendes van augmentant de forma notòria, segons asseguren, i intueixen que durant el mes següent "minvarà el volum de vendes, ja que no és normal que aquesta allau continuï". Així ho corroboren, també, els encarregats de la Papereria Empúries, que creuen que aquest increment de vendres s'exegerarà durant la segona quinzena d'agost. "Ningú s'esperarà a comprar els llibres al setembre". Asseguren, també, que "la gent ve esverada a comprar els llibres de text, però sempre els deixem clar que el seu IVA seguirà al 4% al setembre". Altres articles, afirmen els encarregats, no saben encara quin IVA tindran, com és el cas de les agendes escolars. "No sabem si estaran al 4 o al 21% d'IVA, però segurament ja no ens en quedaran el mes que ve".

Els perruquers, "espantats"

"Hi ha una psicosi molt profunda tant dels perruquers com dels clients. No sé com aguantarem". Així expresa el malestar del sector la presidenta del Gremi de Perruquers de Girona, Pilar Auguet, davant una pujada de l'IVA de 13 punts que considera "inassumible" per a les empreses petites. Calcula que, amb la pujada de llum i aigua, les despeses dels perruquers poden augment un 165%, un increment que "moltes empreses petites no podran aguantar". Tot i diversos intents del gremi per fer força, Pilar Auguet confessa que el sector que representa és gran però té poca notorietat. "Si fan vaga els esportistes o els escombriaires s'atura mig país, però si els perruquers s'aturen només es perjudiquen ells mateixos".