Poc menys de nou mesos fa des que el darrer episodi de pluges intenses que s'ha registrat a les comarques gironines va provocar l'espectacular imatge del pantà de Susqueda vessant per sobre de la seva capacitat total. Aquell 23 de novembre, després de dos dies passats per aigua i del mes de novembre més plujós a Girona des de 1884, l'embassament sobreeixia després de superar amb escreix els 233 hm3 que pot acollir. Des de llavors, la manca de precipitacions a les comarques gironines ha provocat que els pantans hagin anat perdent aigua fins arribar actualment al 62,6% de les seves possibilitats, un 24% menys que a aquestes alçades del 2011.

Tot i aquesta baixada, però, la situació no és ni excepcional ni alarmant. D'una banda, cal tenir en compte que la demarcació de Girona va viure l'any passat el mes de juliol més plujós des de 1884, amb més de 151 litres/m2 en total. Aquest fet va portar les reserves d'aigua dels embassaments a situar-se per sobre del 90% a mitjan agost, una xifra del tot inusual. Per aquestes dates tot just fa un any, el pantà de Susqueda estava gairebé ple amb un 95,9% de la seva capacitat. Sau, per la seva banda, s'aproximava al 80% i Boadella al 70%.

D'altra banda, també cal tenir en compte que les quantitats d'aigua que hi ha a hores d'ara als embassaments gironins s'aproximen a les habituals per aquesta època de l'any. I és que, si s'observen les xifres de la mitjana dels últims deu anys en un 15 d'agost, l'únic dels pantans de les comarques gironines que està per sota és el de Susqueda. Actualment, la seva reserva d'aigua està en 146,87 hm3 , fet que suposa un 63,04% de la seva capacitat. Aquesta xifra se situa gairebé deu punts per sota de la mitjana acumulada des de 2002, que està en 166,9 hm3, o el que és el mateix, ple fins el 71%.

Una situació diferent és la que hi ha a Sau o a Boadella, ja que aquests pantans estan actualment amb registres semblants al que marca la mitjana. En el cas del primer, la reserva actual és de 113,1 hm3, un 68,44% del total, lleugerament superior als 108,49 habituals per al mes d'agost. A l'embassament de l'Alt Empordà, en canvi, els 27,63 hm3 d'ahir es troben sobre el mateix llindar dels últims 10 anys, que és de 27,97.

L'Agència Catalana de l'Aigua no ha llançat, de moment, cap mena d'advertència, si bé la previsió no marca que els propers mesos hagin de ser abundants en pluja, fet que podria encendre les primeres alarmes.

Sequera a la Catalunya Nord

Un total de 167 municipis del Pirineu Oriental francès estan aplicant des de divendres passat una sèrie de mesures restrictives relatives a l'ús de l'aigua, a causa d'una sequera excepcional per aquesta zona. I és que, durant aquest 2012 la quantitat de pluja caiguda està entre un 50 i 80% per sota de la mitjana anual, alhora que aquest hivern passat ha estat el més sec en aquest territori des de 1959.