El Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya encara no sap quants diners podrà destinar a ajudar els municipis afectats pel gran incendi de finals del mes passat a l'Alt Empordà per reparar els danys ocasionats pel foc. Els diferents ajuntaments han fet saber aquesta setmana que es demanaran 1,3 milions d'euros després de fer la valoració de les afectacions provocades per les flames. El director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va afirmar ahir a Ràdio Girona que des del Govern encara no saben si es podrà satisfer aquesta xifra, i que tampoc estan clars els criteris que s'utilitzaran per destinar els diners a una banda o altra.

Ballesta va voler evitar les comparacions entre municipis sorgides arran del fet que alguns hagin criticat que Figueres ha demanat 739.431 euros (més de cinc vegades més del que ha sol·licitat el Consell Comarcal, que és el segon que més demana). "L'objectiu és que no hi hagi friccions, que anem a una, perquè els afectats són tots i hem de mirar que tothom surti satisfet", va afirmar el director d'Interior a Girona. Ballesta, que va insistir que encara no s'han definit els criteris pels quals es concediran aquests ajuts, va explicar que s'intentaran satisfer les demandes de la manera més eficient possible. "Intentarem evitar-ho al màxim (les friccions) donant claredat i transparència en els criteris de distribució en els quals s'està treballant", va assegurar.

Pocs recursos per als boscos

Per la seva banda, el conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, va al·legar ahi que Catalunya no pot tenir "boscos de revista" perquè no disposa de recursos suficients per incrementar les polítiques preventives de gestió forestal. Després de ser preguntat per si el Govern català revertirà les seves prioritats en la gestió de focs, apostant més per la prevenció en comptes de l'extinció, Puig va afirmar que "no hi ha cap país que tingui els recursos suficients per tenir tots els seus boscos en estat de revista i no es pot pensar que d'aquesta manera s'evitarien els incendis forestals". A més, va negar que més inversió en la neteja dels boscos pugui detenir incendis com el de l'Alt Empordà, en què han mort quatre persones. "Hi ha incendis que ni amb tallafocs de 300 metres es poden detenir", va insistir, recordant que hi ha incendis que avancen a 8 km/h, tenen flames de fins a 40 metres d'altura i llancen nous focus secundaris a 600 metres.

I és que, segons Puig, per molts recursos que s'inverteixin en prevenció el "risc 0 no existeix", perquè la massa forestal catalana és de difícil explotació per la tipologia de la fusta i per l'orografia del territori. Una situació que s'ha agreujat els últims anys per l'avanç de la societat industrial en detriment del sector primari, fet que ha provocat que els boscos deixin de tenir rendibilitat econòmica amb el consegüent abandonament de pastures i cultius que s'han convertit en matolls, va explicar Puig. "La política forestal hauria de comportar uns recursos que avui Catalunya no té. No té per a això, ni per fer més infraestructures, ni per més Mossos d'Esquadra ni Bombers", va assenyalar.

Primers expedients tramitats

Després del gran incendi de l'Empordà, Interior ha començat a tramitar els primers expedients arran de denúncies ciutadanes a persones a les quals han vist llançar burilles des del seu vehicle a la cuneta, per actuar contra els imprudents que poden provocar incendis. El conseller va revelar que en les últimes setmanes han rebut fotos i correus electrònics amb denúncies, encara que no ha precisat quantes, i que algunes d'elles ja han suposat l'obertura d'algun expedient informatiu. Això no obstant, perquè es pugui incoar un expedient sancionador s'han de fer les comprovacions pertinents, perquè el procés compti amb totes les garanties processals i evitar falses denúncies, va explicar el conseller.

Puig, que ha evitat concretar el nombre d'expedients oberts, sí ha confirmat que cap de les denúncies està relacionada amb els principals incendis forestals que hi ha hagut fins ara a Catalunya, com els de l'Alt Empordà o els de la Cerdanya.