L'onada de calor està lluny de marxar. Ben al contrari, sembla que hagi vingut per quedar-se, provocant un dels episodis d'altes temperatures més llarg dels últims temps a les comarques gironines. Ahir la llengua d'aire càlid del Sàhara es va intensificar més encara, deixant uns valors superiors als 40 graus centígrads en molts indrets de la província. El rècord el van registrar Osor i Olot, amb 42,3º (segons el portal meteorològic Meteoclimàtic), però a la ciutat de Girona, Mieres i Banyoles també es va assolir la quarantena. La resta de la província tampoc es va salvar de la calorada més intensa des de l'estiu de 2003. Nits tropicals, humitat sofocant a la costa i l'aigua de mar més calenta dels últims 40 anys van acompanyar aquesta onada de calor, que no donarà treva almenys fins el cap de setmana.

Sortir al carrer a Girona ciutat durant el migdia era poc menys que un suplici. Segons les dades del meteoròleg Gerard Taulé, passejar per la plaça Marquès de Camps era sinònim d'aguantar 39 graus i mig. Depenent de la zona de la ciutat els valors van ser més alts o més baixos, però en cap cas va situar-se per sota dels 30 graus durant el dia. El punt més calent va ser el barri de Santa Eugènia, que va arribar als 40,8, mentre que a Salt la calor també va disparar els termòmetres fins als 40,2 graus. Una dada que evidencia la calor que feia ahir a Girona és la temperatura de l'asfalt. Els mesuraments d'un termòmetre d'infrarojos van detectar que el terra de la plaça Constitució estava a 52º. Una dada alarmant, però empetitida si es compara amb els 72º que hi havia a la tela asfaltàtica que hi ha sota els gronxadors infantils de plaça Catalunya.

Els habitants de la resta de localitats no ho van tenir millor. A l'interior de la demarcació els valors màxims van oscil·lar entre els 36 i els 40 graus, fins i tot a zones d'alta muntanya com Das (a la Cerdanya), on els 35,5 van esdevenir una de les màximes més altes dels últims anys.

A la costa els termòmetres no van sobrepassar els 33 graus, però l'elevada humitat provocada per la calor va convertir unes màximes relativament suaus en una intensa xafogor, tant o més incòmoda que l'aire càlid que es respirava a l'interior de les comarques gironines. La sensació tèrmica provocada per la humitat va elevar la temperatura fins als 38 i 39 graus a diversos indrets del litoral, com Roses o Lloret de Mar.

Segons informacions facilitades pel meteoròleg de l'Estartit Josep Pascual la temperatura de l'aigua de mar era de 26,11º, la més alta dels últims 40 anys en aquesta localitat empordanesa. Normalment, els valors en superfície no superen els 23 graus, però ahir era tres graus més elevada. Fins i tot a cinc metres de profunditat l'aigua era més càlida que no pas la que normalment hi ha a la superfície.

Calor inusual

Pascual va recalcar que aquesta és una onada de calor inusual, tot i que entra dins els paràmetres de la normalitat tenint en compte l'època de l'any en què es produeix. Els meteoròlegs coincideixen a comparar els últims episodis d'altes temperatures amb els que hi va haver durant l'agost del 2003. L'estiu d'aquell any es va caracteritzar per un període excepcional de calor que es va estendre per tot Europa i que va deixar efectes sobre les poblacions i els ecosistemes. Girona va liderar les altes temperatures a Catalunya amb uns valors gairebé iguals als d'aquests dies: 41,2 graus. I a Barcelona es va patir l'estiu més calorós dels últims 90 anys, quan la temperatura mitjana dels mesos de juny, juliol i agost es va situar entre 3,2 i 5,6 graus centígrads per damunt de la mitjana registrada a la capital catalana des de 1914. A la resta de l'Estat però, la intensa calor va deixar valors més preocupants, com els 46º de màxima a Còrdova, o els 45 de Badajoz i Jerez de la Frontera.

Com a conseqüència d'aquesta gran calorada, van morir 6.500 persones a Espanya. A França en canvi, van perdre la vida 14.802 persones de l'1 al 15 d'agost a causa de la calor. La majoria eren ciutadans de la tercera edat que no estaven acostumats a patir unes temperatures tan extremes. Aquest fet va motivar que es posés en qüestió l'actuació de les auutoritats franceses de l'època per atendre quan tocava aquelles persones amb risc potencial. No obstant, a Itàlia al llarg d'aquell estiu del 2003 van arribar a morir unes 20.000 persones per aquests mateixos motius.

A la resta de Catalunya l'onada també va deixar temperatures per damunt dels 40º graus a punts de l'interior, i a la costa va provocar que dormir fos una quimera a nombroses localitats amb nits en les quals el mercuri no va baixar de 25º. Les màximes d'ahir, a l'espera que avui baixin lleugerament en les hores centrals segons les previsions meteorològiques, es van tornar a produir a localitats del prepirineu lleidatà (Organyà, amb 40,9º) i altres punts de l'interior de Catalunya: Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà), amb 40,5º, o Artés (Bages), amb 40,1º.

Sense treva

Pel que fa a avui, les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) apunten que les temperatures seran similars i fins i tot podrien pujar una mica més, i seran especialment elevades a la Depressió Central i punts del terç oest. Aquest mes d'agost, que es va estrenar ja amb temperatures molt altes (amb pics de fins a 41º, el dia 1, a Vinebre) no està donant treva, amb dues onades de calor gairebé consecutives (en l'anterior el mercuri va arribar als 41,8º a Seròs el passat dia 10) i amb pocs dies de respir tèrmic entre elles.

Les comarques que més estan notant aquesta successió d'episodis extrems són les de Ponent, Prepirineu, encara que avui la calor s'ha fet sentir de forma evident a comarques del prelitoral i de les costes.