L'incendi de l'Empordà que va cremar gairebé 14.000 hectàrees va iniciar-se en un marge de carretera a la Jonquera probablement pel llançament d'una burilla des d'un dels milers de vehicles que cada dia circulen per la N-II a l'àrea del Pertús. Un mes després, l'alerta davant possibles incendis és vigent i al costat de la vegetació cremada ha renascut la brutícia. Ampolles, bosses i cigarretes envoltades de fulles seques deixen clar que el risc continua.

Fins dilluns els precintes dels agents rurals envoltaven l'àrea. Se situa just després del primer aparcament del Pertús i a peu de la nacional. Amb els termòmetres a més de trenta graus a la carretera s'hi circula amb retencions a l'accés a l'Ap-7 i al Pertús Allà els vehicles opten per estacionar a peu de la nacional com si d'una via urbana es tractés. A una banda la muntanya verdeja, mentre a l'altra, on va començar el foc, la vegetació fins a peu de carretera apareix totalment calcinada.

A peu de l'àrea on van començar les flames un cartell de la Generalitat informa del projecte de "l'establiment d'infraestructures per la prevenció d'incendis forestals a la zona fronterera de Panissars". Són tasques per reduir el perill d'incendi. Contrasta amb l'actitud d'alguns ciutadans que semblen tancar els ulls als riscos. Al llarg de l'aparcament es poden veure objectes abandonats com carros de la compra, i als vorals, tant d'aquesta àrea com de la nacional es concentra la major part de la brutícia. Al costat de llaunes calcinades, en només un mes i en poc més de dos metres quadrats s'hi poden comptar més de mitja dotzena d'ampolles, llaunes, papers i bosses de plàstic. El color dels elements contrasta amb la grisor de l'espai calcinat. I als vorals, els mateixos elements que segons els agents rurals haurien ajudat que comencés un incendi. Les fulles seques de la vegetació envoltades de burilles de cigarretes, i fins i tot un encenedor. Després de viure l'incendi, diu l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, impacta veure com els conductors llancen burilles. La Generalitat ha començat a fer campanya per aturar aquestes actituds incíviques.

Continua el risc d'incendi

En els darrers dies s'han obert 90 incidències, 14 per petits incendis que han cremat 4,5 hectàrees, originals per un tren avariat o crema de rostolls, entre altres. El director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha remarcat l'extrem risc d'incendi que continua i agraeix les alertes per part dels ciutadans quan veuen focs. Es mantenen amb restriccions d'accés a 11 massisos i dues rieres i el pla especial d'emergències per incendis actiu. També s'han restringit algunes activitats en llocs de risc.