L'onada de calor pot portar conseqüències a la salut de les persones. La metgessa de família del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Montilivi, Carme Adalid, explica les característiques d'aquests efectes i què cal fer per prevenir-los.

Han hagut d'atendre molta gent al CAP per problemes relacionats amb la calor?

Com a conseqüència directa de la calor no gaire, però sí que hem vist algun cas, i sobretot hem pres precaucions. Els símptomes més habituals els detectem a la gent gran. Sobretot cansament, baixades de tensió, problemes per desplaçar-se...

Quines mesures de prevenció fan per atendre aquesta gent?

Doncs els rebaixem les dosis de certs fàrmacs perquè no els baixi la tensió, que ja la tenen molt baixa per la calor. També els recomanem que s'hidratin bevent aigua, no només refrescos. També intentem que no surtin més de casa, però això és més senzill per ells perquè estan més educats a no sortir massa quan hi ha onades de calor, o de fred.

A banda de la gent de la tercera edat, hi ha altres colectius que pateixin els efectes d'aquesta calor?

La gent amb problemes respiratoris, com bronquitis cròniques, sol tenir sensació d'ofec. També els adults i nens que practiquen esports a l'aire lliure en les hores de més calor del dia. És molt dolent fer esport a ple sol, i intentem donar consells a la gent jove, sobretot, perquè no ho facin.

I de nits? La calor pot generar trastorns del son?

És lògic que si les nits són molt càlides les persones notin certa incomoditat a l'hora de dormir, o tinguin menys hores de son. Molta gent que no pot dormir en aquestes dates és per a la calor. Un problema que també ens trobem molt sovint és el dels refredats. Els canvis de temperatura tan bruscos, agreujats per l'ús dels aires condicionats fan que durant aquesta època de l'any hi hagi més gent amb constipat.