El 36% dels 52.134 treballadors aturats a les comarques gironines fa més d'un any que està a l'atur. Són prop de 19.000 persones, de les quals 8.894 estan desocupades des de fa més de dos anys. Són dades del Departament de Treball que confirmen que l'atur de llarga durada s'està incrementant a la demarcació, tot i que encara queda lluny de la mitjana estatal.

Aquest col·lectiu s'ha incrementat més d'un 16% l'últim any. El perfil del parat de llarga durada és en la seva majoria un home d'entre 25 i 34 anys dedicat a la indústria o a la construcció, i cada vegada més als serveis. Una diferència respecte a la crisi dels 90, en la qual els menors de 25 anys eren la majoria dels que estaven més temps sense ocupació.

A les comarques gironines, entre els que porten més de 24 mesos buscant feina destaquen els 4.594 treballadors del sector serveis, seguits de la construcció (1.958) i la indústria, (1.836). El 70% dels gironins que acumulen més de dos anys ?ininterrumputs a l'atur té més de 45 anys.

En canvi, en l'àmbit estatal, els aturats de llarga durada són cada vegada més joves. Dos de cada tres aturats que porten més d'un any buscant feina tenen menys de 45 anys, un col·lectiu format per gairebé dos milions de persones que no ha deixat de créixer des dels inicis de la crisi el 2008.

Els desocupats de llarga durada constitueixen el col·lectiu més nombrós dins dels gairebé 5,7 milions d'aturats que hi ha a Espanya, d'acord amb les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) corresponents al segon trimestre de 2012.

Al tancament de juny els aturats que portaven més d'un any sense ocupació sumaven 2.974.400 persones. Dels menors de 45 anys, una mica més d'un milió fa més de dos anys intenta reingressar al mercat laboral, fet que implica que en part ja han esgotat la prestació per desocupació, ajuda amb quantia i durada que depèn del període d'ocupació cotitzat en els sis anys anteriors a quedar-se en atur, encara que sempre limitada a dos anys.

Els menors de 45 anys que han esgotat la prestació poden accedir a un subsidi de 481 euros mensuals per un màxim de 18 mesos, sempre que tinguin algun familiar al seu càrrec.

Si no és així, l'única opció que els queda és el pla Prepara, un programa de requalificació professional que inclou una ajuda de 400 euros al mes durant sis mesos.

Per als més grans de 45 anys la protecció és més gran, ja que abans d'arribar al Prepara poden sol·licitar la renda activa d'inserció (426 euros mensuals durant onze mesos), de la qual també es beneficien els emigrants retornats, les víctimes de la violència de gènere o domèstica i les persones amb discapacitat.

A més, els que tenen més de 55 anys poden accedir a una ajuda de 426 euros mensuals prorrogable fins que puguin començar a cobrar una pensió de jubilació.

L'augment de l'atur com a conseqüència de la crisi ha disparat la xifra de perceptors de tota mena de prestacions per desocupació, que a finals de juny era de gairebé 2.881.379 persones, el 5,3 % més que el 2011, mentre que la taxa de cobertura (aturats amb prestació o subsidi) ha anat descendint fins a situar-se en el 66,1 %, quatre punts per sota de la registrada un any abans.

L'Organització Mundial del Treball ha alertat de l'augment de l'atur de llarga durada en països com Espanya, que corre el risc d'incrementar la desocupació estructural i patir les seves conseqüències socials (pobresa, problemes de salut, fracàs escolar dels fills, etc). Espanya és el segon país de la UE amb una taxa d'atur de llarga durada més alta, el 9% de la població activa, només per darrere d'Eslovàquia (9,2 %).