El president de la Generalitat, Artur Mas, no assistirà a la manifestació independentista de la Diada de l'11S, encara que el Govern ha deixat la porta oberta que els consellers que ho desitgin sí que puguin participar-hi a títol personal.

Així ho va avançar en la roda de premsa posterior al primer Consell Executiu després del parèntesi estival el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va fer una crida de nou a una "gran mobilització de país" per "sumar" i que el president català tingui "més força" a l'hora de negociar el pacte fiscal amb el Govern del PP.

Aquests últims dies s'havia estudiat la possibilitat que el mateix president català, així com diversos membres del seu govern, poguessin assistir a la marxa independentista que ha convocat l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) amb el lema "Catalunya, pròxim Estat d'Europa". Mas, que tenia presa la decisió de no assistir a la manifestació independentista des del "minut u", entén que, com a cap del Govern, s'ha de centrar el dia nacional de Catalunya en els actes institucionals, va explicar Homs.

El portaveu va precisar que durant la reunió de l'Executiu català, Mas va fer aquesta reflexió davant els membres del seu govern. En aquest sentit, el portaveu va recordar que l'any passat, durant la seva primera Diada com a president català, Mas no va assistir als actes que havia convocat el seu propi partit i es va limitar a presidir els actes institucionals.

Preguntat, no obstant això, sobre si el Govern participarà en aquesta manifestació, Homs va contestar que a "títol personal" sí que podrien anar a aquesta convocatòria "els consellers que creguin i vulguin (anar a la manifestació) tenen tota la llibertat per fer-ho", va afegir.

Respecte si els consellers es van posicionar ja a la reunió d'ahir sobre la seva possible presència en la manifestació, el portaveu de l'Executiu català va informar que no: "cadascú ho decidirà en funció de la seva reflexió", va indicar.

Segons va explicar Homs, el Govern tampoc no va abordar ahir si el president de la Generalitat rebrà representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) quan finalitzi la manifestació independentista al Parlament.

El portaveu del Govern, d'altra banda, va fer una crida de nou als catalans, "més enllà dels lemes de cadascú", a una "mobilització massiva" per traslladar el missatge "clar, nítid i contundent d'afirmació nacional, de reivindicació dels drets, de l'autogovern, de la llengua...", com ja va fer Mas en la seva última compareixença davant dels mitjans el passat 9 d'agost.

El seu "èxit" -va precisar Homs- permetrà que Mas tingui "més força" per negociar el pacte fiscal, el "full de ruta" del Govern i del Parlament, durant la reunió que mantindrà amb el president del Govern, Mariano Rajoy, el pròxim 20 de setembre a Madrid.

Segons Homs, el president català va reflexionar també durant la reunió del seu govern sobre la necessitat de "saber combinar molt bé" el paper institucional i el de la societat civil perquè, va dir, "de la seva combinació vindrà l'èxit col·lectiu".

Reaccions polítiques

Davant la negativa del president a assistir a la manifestació, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va demanar al Govern "coherència" davant de la celebració de la Diada de Catalunya l'11 de setembre. Herrera va qualificar l'actitud de Mas de contrasentit, tot i que la va atribuir a l'alineació del Govern amb el PP en algunes votacions parlamentàries, com la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va acusar Mas, d'intentar "usar políticament" la manifestació i que, segons el seu parer, a CiU "se li ha escapat de les mans".

El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, va criticar que algun conseller hi pugui assistir a "títol personal" perquè, va dir, també tenen una "representació institucional" no només a temps parcial i va considerar que "ha de ser difícil que el mateix dia que es demana ajuda financera a l'Estat, es parli d'una manifestació independentista".

Anna Simó, portaveu d'ERC també es va pronunciar respecte a la decisió d'Artur Mas i va advertir el president de la Generalitat que "el poble de Catalunya no són fitxes d'un tauler d'escacs", i li va recordar que la manifestació serà per reclamar la independència, no el pacte fiscal. Simó també li va retreure que hagi decidit que "no vol liderar la reivindicació per la independència de Catalunya", i que es quedi a mig camí en dir que no té límits la transició nacional però vulgui fer servir la manifestació independentista per pressionar pel pacte fiscal.