El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va treure ferro a la petició de Catalunya d'accedir al fons de liquiditat autonòmic i va evitar entrar en polèmiques sobre les possibles condicions que pugui imposar a la Generalitat. "No ens desentendrem de les comunitats autònomes i en aquesta ocasió tampoc ho farem, ajudarem Catalunya com hem ajudat la resta de les comunitats", va afirmar. Rajoy va assegurar que es tracta d'un problema de liquiditat i que des del passat mes de gener l'Executiu ja ha ajudat altres comunitats a refinançar el seu propi deute. Això sí, va demanar a totes les administracions que se centrin a complir amb els compromisos de "dèficit i de deute públics". "El Govern de la Generalitat ha percebut que té un problema de liquiditat i que no pot fer front a determinats venciments de deute. No es tracta que Catalunya augmenti el deute, sinó de pagar venciments", va dir Rajoy.

Preguntat per la reunió amb Mas per tractar sobre el pacte fiscal, va confirmar que rebrà el president català el 20 de setembre assenyalant que "l'escoltaré molt atentament i li donaré la meva opinió", però matisant que no es tracta d'establir polèmiques, sinó de resoldre problemes.

El PSC pronostica nous ajustos i qualifica la decisió

de "suïcida"

El PSC va pronosticar que la petició del Govern català d'adherir-se al Fons de Liquiditat Autonòmic comportarà nous ajustos a Catalunya i limitarà l'autogovern, de manera que els socialistes demanen a la Generalitat que posi negre sobre blanc les condicions que implicarà aquesta ajuda. "El fons és la pitjor fórmula possible per finançar la tresoreria de la Generalitat, perquè és el sistema que més limita l'autogovern. És paradoxal que s'hagi acollit a aquest mecanisme un Govern que diu defensar la hisenda pròpia catalana", va dir el portaveu del PSC, Jaume Collboni. Per al PSC, la decisió que ha pres l'Executiu català s'emmarca en la política "erràtica i suïcida" de buscar fórmules de finançament que tenen, segons el seu parer, tant el Govern central com el de la Generalitat.

"Tindrem autonomies intervingudes per un Estat intervingut. Aquests diners no seran nostres, seran dels alemanys", va lamentar Collboni, per a qui és "evident" que el fons de liquiditat implica unes condicions. Per això, el dirigent socialista demana al Govern que no digui, com ha fet el portaveu Francesc Homs aquest migdia, que el fons de liquiditat no tindrà cap condició per a Catalunya.

El PP recorda que el rescat té condicions i que la Generalitat no les pot rebutjar

El portaveu adjunt del grup parlamentari popular, Santi Rodríguez, va apuntar que el fons de liquiditat autonòmic al qual s'acollirà la Generalitat comportarà condicions "bàsicament econòmiques", que el Govern no podrà rebutjar. "Quan algú ha de recórrer a demanar un préstec no té capacitat per posar condicions", va explicar. Segons Rodríguez, es determinaran les condicions "que siguin", bàsicament "econòmiques", i la Generalitat les haurà de complir.

Bosch (ERC) veu "humiliant" que el govern català s'adherixi al fons

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va qualificar de "lamentable, humiliant i deplorable" la decisió de la Generalitat d'accedir al Fons de Liquiditat Autonòmic, i va assegurar que aquesta mesura reafirma que l'única sortida és la independència, perquè Catalunya sortiria ràpidament de la crisi. Va criticar que el rescat "obre les portes a la intervenció de Catalunya per part d'Espanya i al control de l'autogovern català per part de Montoro". La portaveu d'ERC, Anna Simó, va assegurar que el Govern està acudint a un rescat "de facto" amb les condicions ja fixades, el que és "una pèrdua de sobirania més que evident". "No pot el Govern donar ja l'última gota de la sang d'autogovern que li queda", va resumir, i també va retreure la paradoxa de reclamar el concert econòmic i demanar del fons 5.023 milions d'euros quan els catalans paguen 16.000 milions anuals en impostos que no es tornen.

ICV demana la comparaixença de Mas i que el Parlament voti

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va demanar la compareixença del president Mas al Parlament per tal que expliqui les "condicions i les conseqüències" que tindrà haver accedit al fons de liquiditat. ICV alerta que "el rescat obre un nou temps" que implicarà "noves retallades" i "molt menys autogovern". És per això que reclamen que la cambra voti "el rescat" mentre que afirmen que les condicions estan detallades a la llei d'estabilitat pressupostària "que van votar PP i CiU" a Madrid.

C's considera que el rescat és fruit del fracàs dels governs nacionalistes

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va opinar que la sol·licitud de Catalunya al Fons de Liquiditat Autonòmic és conseqüència del "fracàs" dels 32 anys de governs nacionalistes. També va atribuir la necessitat que Catalunya demani el "rescat" a Espanya a "la incapacitat" del Govern Mas per gestionar els pressupostos i per no haver fet "els deures" que, segons el seu parer, passen per una nova política d'ingressos i una reducció de l'estructura de la Generalitat. També demana un ple extraordinari al Parlament perquè el Govern expliqui aquesta mesura "dramàtica".