Els Mossos de Roses va detenir aquest dimarts dos nois de 16 anys com a presumptes autors de vuit incendis forestals provocats entre els mesos de juny i agost a la població. En total haurien cremat prop de 1.500 metres quadrats de sotabosc, vinyes i alzines a les zones de Mas Fumats, Mas Matas i la carretera de les Arenes, entre d'altres. Però no només això. Els joves, de nacionalitat espanyola i residents al municipi, es dedicaven a gravar i fer fotografies de les seves proeses. En les imatges que els agents han recopilat, s'hi pot veure com calen un dels focs o enregistren les superfícies calcinades mentre s'hi passegen. Els Mossos investiguen la seva possible participació en d'altres incendis que s'han registrat a la zona. Segons fonts municipals, durant l'estiu se'n podrien haver produït més de deu. Els detinguts, sense antecedents, seran citats per la Fiscalia de Menors.

Calaven foc, els gravaven o fotografiaven i després acostumaven a fugir amb un ciclomotor. Solien encendre'ls amb gasoil o gasolina que extreien del mateix vehicle. Aquest seria, segons la policia, el modus operandi dels dos joves que han estat detinguts per provocar fins a vuit incendis a la població. Els agents van iniciar la investigació arran dels diversos focs forestals que s'havien produït al municipi durant l'estiu i que havien requerit la intervenció d'un gran nombre de serveis d'emergència policials i d'extinció. Tot plegat, però, es va destapar a mitjans d'agost quan un home es va trobar una targeta de memòria a la zona de Mas Fumats. En veure els documents que contenia el va dur als Mossos. Dies després, el 17 d'agost, els agents van demanar una ordre judicial per visionar-ho i van descobrir les esfereïdores imatges. En elles es podia veure com enregistraven les superfícies calcinades, els arbres cremats o les columnes de fum. També però es filmaven ells mateixos caminant per la terra cremada. Es creu que els joves van començar a actuar el passat 21 de juny quan, a dos quarts de tres de la tarda, van cremar dos metres quadrats de vegetació. Es va produir un altre foc tres dies després, que va cremar 12.000 m2 de massa forestal però que els agents estan investigant si també en van ser els autors, després que un pagès denunciés que li havien robat gasoil del tractor i l'havient tirat sobre unes bales de palla, des d'on es van estendre les flames. El 26 de juny se'n van produir dos més -que també se'ls imputen- on es van cremar 317 m2 més i el 26 de juliol un d'uns 1.000 m2 més. Segons els Mossos, també serien els autors del foc que va afectar la zona del Puig Rom el passat 13 d'agost -que va cremar una hectàrea- i s'està investigant si van provocar-ne un altre el matí següent que va afectar 7.000 m2, tot i que, segons sembla, potser no els el podran imputar. El darrer que se'ls atribueix es va produir el passat 24 d'agost, just el dia en què nombrosos efectius estaven desplaçats per apagar les flames de Madremanya. En aquest cas, va començar en un camp d'oliveres a la carretera de les Arenes. En total va calcinar 25 m2 de sotabosc i una carrossa de carnaval que es trobava al lloc.

Tot i que són menors d'edat, les penes per un foc amb risc per a vides humanes van entre els deu i vint anys per a majors d'edat. En el cas de que no hi hagi risc, podrien anar d'un any als cinc.

Precisament, ahir a la tarda es va declarar un petit foc tocar d'una granja entre Pau i Pedret i Marzà.