El curs escolar comença en només dotze dies i els sindicats d'ensanyament ja comencen a mobilitzar-se davant la preocupació que els suposa veure que els centres començaran les classes amb menys docents, retallades salarials i empitjorament de les condicions de treball. A falta de dades oficials, el sindicat USTEC·STES alerta que el proper curs hi haurà a les comarques gironines aproximadament 600 docents menys a causa de les retallades, cosa que suposa una reducció aproximada del 7% del conjunt del professorat gironí. "Hi ha interins que fa molts anys que treballa i aquest curs no tindrà feina", va explicar Xavier Díez, representant del sindicat.

Girona va viure ahir els nomenaments telemàtics d'agost. Segons dades de CCOO, els serveis territorials d'Ensenyament van nomenar només 336 vacants per interins. D'aquests, només 44 han obtingut una plaça a jornada completa amb un contracte anual (30 de primària i 14 de secundària). La resta (292, 152 de primària i 140 de secundària) tenen un lloc de treball a jornada reduïda per complementar els titulars que tenen reducció de jornada per atendre fills o altres causes particulars.

Les dades confirmen els pronòstics negatius dels sindicats. Aquests ja es van concentrar a les dotze del matí davant la seu territorial de la Generalitat en la primera mostra de protesta d'un curs que encara ha de començar. La trobada "és el tret de sortida. Les protestes aniran sortint a mesura que avanci el curs i els centres es trobin amb dos o tres professors menys i molts substituts esperin que els cridin i no ho facin", va dir Díez. "Les retallades afectaran de moltes maneres. Els centres tindran un sentiment de traïció i es sentiran abandonats per la classe política", va afegir.

"Es preveu un curs caòtic"

El sindicat CCOO confirmava la pèrdua de llocs de treball després d'observar les dades dels nomenaments telemàtics que el Departament d'Ensenyament han dut a terme el 30 i 31 d'agost. Pel que fa a tot Catalunya, ahir i abans-d'ahir es van fer un total de 2.160 nomenaments. Dels quals, només 190 són a jornada completa. Els restants (1.961) són a temps reduït. El més habitual són contractes a mitja jornada, però també n'hi ha que són del 0,83 i 0,92% de la jornada laboral. Si se sumen els nomenaments d'aquests dies més els que es van fer el juliol s'arriba a la xifra de 4.582 contractacions, 1.257 menys que l'any passat. Montse Pluvinet, delegada de CCOO a Girona, valorava aquestes xifres de manera negativa i argumentava que "hi ha més gent al carrer i els centres es troben davant una situació precària que fa tornar anys enrere i afecta sobretot l'atenció a la diversitat. Es preveu un curs caòtic". Anna López, del mateix sindicat, afirma que "aquest curs està molt difícil ja que s'ha de fer front a les retallades".

Vacants com a substitucions

Des de Fete-UGT van indicar que han tingut constància de problemes amb les liquidacions dels interins que ahir acabaven els contractes del curs 2011-2012. David de las Heras, responsable d'Ensenyament de FETE-UGT, apuntava que "en els nomenaments no es van donar totes les vacants de jornada completa per interins. Això fa que aquests contractes passin a fer-se en la propera sessió de nomenaments, 6 i 7 de setembre. Llavors, aquestes designacions de vacants sortiran com a substitucions. Això significa un estalvi ja que els docents comencen a cobrar el dia 10 de setembre i no tindran el sou de juliol i agost, a més de cobrar durant el curs només el 86% del salari de jornada completa.

El Departament d'Ensenyament a Girona no va voler fer valoracions respecte a l'inici de curs i va dir que encara no hi havia dades oficials dels nomenaments.