El curs 2012-1013 començarà dimecres de la setmana vinent, 12 de setembre, amb 29.725 alumnes més que el curs anterior però amb 3.092 mestres i professors menys. Més de la meitat d'aquests docents, 1.783, són professors que s'han jubilat i que el Departament d'Ensenyament no en cobrirà les vacants. Pel que fa a les ràtios -el nombre d'alumnes per aula-, en el 19 % de les aules de P-3, segon cicle d'Infantil i Primària seran superiors a 25 alumnes.

Així ho va anunciar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, en la qual va oferir els detalls del nou curs escolar.

Primera disminució a P-3

Les classes començaran amb 1.551.937 alumnes a tot Catalunya, en front dels 1.522.212 del curs passat; a més dels estudiants del règim general i obligatori, aquesta xifra inclou l'alumnat de règim especial, com música, dansa idiomes o esports, la formació d'adults i els ensenyaments a distància.

La població escolar ha crescut entre els més grans però s'han reduït les noves incorporacions, ja que aquest any s'han matriculat 2.000 alumnes menys a P-3 en comparació amb l'anterior. La consellera va explicar que una de les novetats és que, per primera vegada en anys, els alumnes de P-3 es redueixen i no augmenten. Així, l'entrada d'alumnes al sistema es redueix en aproximadament 2.000 nens. A més, també es redueixen els estudiants de batxillerat en 113 i els d'educació especial en 329.

Malgrat el creixement de l'alumnat, el curs arrencarà amb 63.962 docents, 3.092 menys que l'any anterior (67.054). Gran part d'aquesta reducció s'explica per la desaparició de 1.783 places de jubilats que no es cobriran, mentre que la resta (1.309) correspon a les substitucions que Ensenyament té previst assignar en les pròximes setmanes a personal interí.

Ensenyament ha decidit cobrir les 160 places d'alliberats sindicals contractant 200 substituts, que treballaran un 85% de la jornada.

També per al pròxim curs, el 81% del total de classes de P-3, segon cicle d'Infantil (4 i 5 anys) i Primària (a partir de 6) tindran una ràtio de 25 o menys alumnes. Rigau va recordar que l'executiu català va recórrer la decisió del Govern d'ampliar les ràtios però que, mentre no hi hagi veredicte del Tribunal Constitucional, es veu forçat a aplicar la mesura, encara que ho farà "amb seny".

"Ho hem repartit bé per garantir la bona qualitat de l'educació, aplicant una ràtio més baixa a les aules de nens més petits i més àmplia en les dels més grans", va explicar la consellera, qui va prometre que si el Govern guanya el recurs mantindrà la ràtio màxima de 25.

Amb el repartiment realitzat pel Departament d'Ensenyament, a P-3, el 23,5% de les aules tindran entre 26 i 27 alumnes per professor -16,8% a Infantil i 13,1% a Primària-, mentre que el 0,8% estarà per damunt dels 28 nens -0,8% en P-3 i Infantil 1%-. A ESO, el 68,5% de les aules tindrà 30 menors o més, mentre que en el 25,9% hi haurà entre 31 i 33 nens i 34 alumnes o més en el 5,6% restant.

Un 13,6% d'alumnat estranger

En tot el sistema hi haurà 164.000 alumnes estrangers que representaran el 13,6% del total, mentre que el curs passat eren el 13,5%. Rigau va matisar que això no vol dir que siguin nouvinguts, ja que a educació infantil 4 de cada 5 alumnes de nacionalitat estrangera ja han nascut a Catalunya.

La jornada intensiva és una de les novetats destacades del nou curs. La farà un 71% dels centres públics (384) que imparteixen ESO, de manera que l'horari lectiu es concentrarà al matí i s'avançaran les activitats extraescolars a primera hora de la tarda. Rigau va explicar que, per exemple, això implicarà un estalvi de 4 milions d'euros en les beques menjador que s'havien d'atorgar obligatòriament als alumnes que s'havien de quedar a dinar a l'institut.

D'altra banda, Rigau espera "que el curs no destaqui pel conflicte de la llengua sinó pels esforços per evitar l'aparició del fracàs escolar". La consellera va recordar que "cada centre té el seu propi projecte lingüístic emparat per la Llei d'Educació de Catalunya".