Que et robin la cartera al metro de Barcelona molesta. Que entrin a casa teva quan dorms i agafin un ordinador fa ràbia. Però que a un li robin el seu mitjà de treball emprenya, i molt. Amb aquesta situació s'han trobat en els darrers dos anys diversos pagesos i empresaris del món de l'agricultura de les comarques gironines. El robatori de tractors va a l'alça i totes les víctimes asseguren que és molt difícil trobar el vehicle robat, ja que el més probable és que el tractor estigui en poques hores dalt un camió en direcció Europa de l'Est.

L'empresa Grup Camós de Figueres ha posat a la venda aquest any un esprai que marca un codi invisible en elements que poden ser robats. Aquesta mesura es pot entendre com a dissuasiva, ja que no evita, en principi, robatoris, però sí que permet tornar l'objecte robat al propietari en cas que sigui detectat. Antoni Casademont és responsable d'assegurances d'Unió de Pagesos a Catalunya i treballa a Castelló d'Empúries com a pagès. Tot i que no li han robat cap tractor, Casademont és un dels agricultors gironins que han adquirit l'esprai.

"Jo he marcat totes les eines de l'explotació (motors, remolcs, recs, caixes d'eines, etc.)", comenta. "Hi ha gent que l'ha comprat tot i que no massa. És una cosa innovadora. Necessitarà temps. La mentalitat del pagès costa de renovar i molts creuen que és millor contractar una empresa de seguretat", afegeix.

Diari de Girona ha contactat amb cinc víctimes de robatoris de tractors per conèixer la seva opinió respecte de l'esprai com a mesura dissuasiva i per saber com els van robar un dels seus béns més valuosos. Tots apunten que els seus tractors van anar en camió i que ara mateix és probable que estiguin treballant als camps d'Europa de l'Est.

Abans es deixava el tractor sempre al camp i no passava res. Van desenganxar la bomba i se'l van endur"

Poc abans de la Setmana Santa de 2011 en Josep de Can Font va deixar el seu tractor -ja amb 20 anys de treball- al camp i amb la bomba llesta per regar. Al cap d'uns dies, quan va tornar, es va trobar amb la sorpresa que allà hi faltava alguna cosa. "Abans es deixava el tractor sempre al camp i no passava res. Van desenganxar la bomba i s'el van endur". En Josep va posar denúncia als Mossos però "no se n'ha sabut mai res més". Per culpa d'aquest robatori, en Josep va haver de comprar un tractor de segona mà per 3.500 euros.

Respecte de l'esprai, en Josep va veure fa pocs dies a les notícies que existia aquest mètode i pensa que pot ser interessant, ja que "haurem de mirar de solucionar la situació perquè on guardo els tractors, si m'ho roben, no ho veig al moment".

Una persona que roba no té res a perdre. Si l'enganxen, al cap de 72 hores el deixen en llibertat amb càrrecs"

Albert Tulsà treballa a l'empresa de serveis agrícoles i industrials que porta el seu nom. L'onze de desembre de 2010 uns lladres van entrar a robar al magatzem que té al polígon de Riudellots de la Selva i es van endur dos tractors per valor de 300.000 euros. "Sents impotència total", diu Tulsà, que es mostra molest amb els Mossos d'Esquadra perquè ell tenia pistes d'on podia estar un dels tractors "però no es van ni aixecar de la cadira". Tulsà pensa que el problema de l'esprai és que "si el tractor està en un altre país i els Mossos no hi volen anar, no serveix per res. En canvi, sí que pot ser útil en eines més petites". Segons Tulsà, el problema està en què "una persona que roba no té res a perdre. No li faran res. Si l'enganxen, al cap de 72 hores el deixen en llibertat amb càrrecs".

L'esprai s'ha de tirar a molts llocs. I, en el cas dels tractors, d'entrada s'ha de trobar el vehicle robat"

A en Jaume no li van robar cap tractor, però els lladres van actuar a casa seva. Un tractor de la Fundació Altem de Figueres treballava fa un mes netejant els vorals de la carretera N-II. En Jaume, que té un mas a prop de l'aeroport de Vilobí d'Onyar els va deixar un espai per poder aparcar-hi el tractor a la nit. Cap a dos quarts de dotze, però, el vehicle (marca John Deere) va ser robat i, des de llavors, no se n'ha sabut res més. En Jaume opina que l'esprai que marca les eines "pot anar bé", tot i que hi veu alguns inconvenients, ja que "s'ha de tirar a molts llocs. I, en el cas dels tractors, d'entrada s'ha de trobar el vehicle robat, ja que si no el localitzes, no serveix".

Com que a la Unió Europea no hi ha fronteres, hi ha molta llibertat. Però llibertat per a qui? Per als lladres!"

És el propietari del concessionari Tractors Girona de Fornells de la Selva i a principis de 2012 va ser víctima dels lladres de tractors. En el pati de la seva empresa (tancat i amb porta automàtica) uns lladres es van endur un tractor nou amb un valor aproximat de 40.000 euros. "Van trencar la porta i es van endur el tractor tranquil·lament", explica en Salvi Taberner, qui va denunciar el cas als Mossos d'Esquadra i encara no ha obtingut cap novetat al respecte. Segons el propietari del concessionari, cada any a l'Estat espanyol es roben uns 50 tractors. "Ja estem avisats. Els lladres saben el que es fan i en països com Itàlia també passa el mateix", comenta. Diu que "l'única mesura és tenir-ho tot assegurat. L'esprai té el problema que primer has de trobar el tractor".

Quan el van robar, en Salvi va sentir "impotència, però no t'hi pots trencar el cap. Com que a la Unió Europea no hi ha fronteres, hi ha molta llibertat. Però molta llibertat per qui? Pels lladres. Carreguen la màquina i marxen tranquil·lament, ja que a la frontera no passa res". "Hi ha grups molt especialitzats ja que també hi ha robatoris en cotxe de gamma alta. Si no hi ha fronteres, no hi ha control", afegeix amb indignació.

A part, en Salvi té constància que alguna de les peces robades acaben en països d'Europa de l'Est i, fins i tot, al continent africà. "Si vull enviar un tractor a l'Àfrica, al Port de Palamós per exemple em demanen papers com estar al dia de la ITV. I, en canvi, passen lliurement per les fronteres".

Un cas diferent. A aquest pagès li van robar un tractor el 8 d'agost. El va poder trobar i van detenir els lladres

Francesc Alameda ha estat una de les darreres víctimes de robatoris de tractors a les comarques gironines. Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 8 d'agost a Vilobí d'Onyar dos homes, de 26 i 55 anys, com a suposats autors d'un delicte de robatori amb força. Se'ls acusa de robar d'un magatzem de Cassà de la Selva un tractor propietat de Francesc Alameda. Un treballador de l'empresa Alameda-Torrent va veure el mateix dia del robatori el vehicle aparcat en un mas deshabitat de Vilobí d'Onyar i els Mossos van esperar fins que van arribar els suposats lladres, que van quedar el 10 d'agost en llibertat amb càrrecs de robatori d'un vehicle.

El pagès afectat va preferir no fer valoracions, ja que el procés encara està en investigació i pendent de judici.