Barcelona viurà avui a la tarda una manifestació que superarà qualsevol altra anterior que s'ha viscut a la capital catalana. Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, Bombers i Sistema d'Emergències Mèdiques han teixit un dispositiu per garantir la seguretat, la mobilitat i l'atenció de les emergències que puguin aparèixer. El portaveu del cos policial de Barcelona, Carles Reyner, va subratllar ahir que es tracta d'una manifestació que, a diferència d'altres similars, concentrarà tots els catalans que vulguin expressar-se a la ciutat i assenyala que els mil autocars apunten que es batran rècords d'assistència. S'"intueix que serà molt, molt, molt multitudinària" va assegurar el conseller Felip Puig.

Els cossos de seguretat i d'emergències acumulen ja diverses reunions per coordinar-se i calculen que més d'un milió de persones desfilaran pels carrers de Barcelona. Des de la Guàrdia Urbana es considera que no "hi ha precedents" d'una manifestació tan multitudinària com la que presumiblement aconseguirà la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana. Una dada simptomàtica la donen el miler d'autocars -prop de 200 de comarques gironines- que arribaran a la ciutat. A la marxa del 10-J, en defensa de l'Estatut, van ser 600.

A banda, va matisar Reyner, a totes les grans mobilitzacions que s'han produït a Barcelona els darrers anys -per les morts d'Ernest Lluch i Miguel Ángel Blanco, contra la Guerra de l'Iraq, les retallades o la del 10-J- hi havia marxes també convocades en paral·lel a la resta de Catalunya. Però no aquesta vegada. Tots els que vulguin manifestar-se ho faran a la capital.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va afirmar que "s'intueix que serà molt, molt, molt multitudinària" i que espera que es desenvolupi "pacíficament i sense aldarulls". El dispositiu dissenyat és "important" i comptarà "amb milers" d'agents provinents de les unitats de Seguretat Ciutadana, de les ARRO's, d'Informació i de la Divisió de Trànsit.

"Ignorar els provocadors"

Per la seva banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), organitzadora de la manifestació independentista, va invitar ahir els participants a ignorar els possibles provocadors que puguin acudir a una marxa que volen que sigui pacífica.

El Sistema d'Emergències Mèdiques distribuirà al llarg de tot el recorregut de la marxa 33 professionals i 11 ambulàncies medicalitzades. El SEM es prepara per atendre sobretot "atacs d'angoixa". Gil va demanar als assistents que mantinguin la calma si en alguns punts concrets de la concentració es troben estrets.

El Departament d'Interior, d'acord amb l'ANC i l'Ajuntament de Barcelona, va posar en marxa el twitter @seguretat11s per donar consells durant la manifestació de logística i seguretat. L'objectiu del twitter és informar de l'afluència de gent en diferents punts del recorregut de la manifestació i oferir consells puntuals del transcurs d'aquesta als ciutadans. A més a més, informarà de la situació de les vies d'entrada a la ciutat de Barcelona.

L'assistència massiva de ciutadans en pocs metres quadrats de la capital catalana posarà a prova capacitat de la xarxa mòbil. S'aconsella quedar amb els coneguts en un lloc concret abans d'arribar ja que contactar via SMS, Whatsapp o trucada serà complicat. Mentre duri la marxa s'haurà d'evitar l'enviament d'imatges i vídeos, i fer-ho a través d'un lloc amb Wi-Fi o quan s'arribi a casa.

Per evitar col·lapses, la Guàrdia Urbana recomana desplaçar-se a peu o en metro en les hores prèvies ja que fins a 40 les línies de bus del centre de la ciutat es veuen afectades. A partir de les quatre de la tarda es reforcen les línies 1, 2, 3, i 4 de metro, que tenen parada a la part baixa de l'Eixample i Ciutat Vella i es recomana evitar les estacions de Catalunya i Passeig de Gràcia.

Si la tarda la protagonitza la manifestació, el matí tindrà un caràcter institucional. El president, Artur Mas, presidirà a les nou del matí l'Ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova i a dos quarts de dotze hi haurà l'acte institucional central de la Diada Nacional de Catalunya al Parc de la Ciutadella.

Homenatge a Capmany

El poble de Capmany rebrà un homenatge després de ser un dels pobles més afectats per l'incendi del juliol a l'Alt Empordà i un representant oferirà la "senyera" que presidirà l'acte de la Ciutadella, "com a gest simbòlic pel que significa la lluita contra el foc i haver d'aixecar-se davant les adversitats".