Dirigents de l'ala més catalanista del PSC com Ernest Maragall, Antoni Castells, Marina Geli, Àngel Ros, Laia Bonet i Joan Ignasi Elena, entre altres, es van desmarcar de la postura oficial de la direcció del PSC i van assistir a la manifestació independentista de la Diada amb un lema propi: "Catalunya és estat i som Europa".

La direcció del PSC i el seu primer secretari, Pere Navarro, no van secundar la manifestació sota el lema "Catalunya, nou Estat d'Europa", en considerar que es tracta d'una marxa "excloent". Tot i això, alguns membres destacats del PSC, pertanyents a l'ala més catalanista del partit i a corrents crítics com la Plataforma "plaça 21" o "Avancem!", es van desmarcar de la consigna oficial i van participar en aquest manifestació, igual que l'exconseller d'Educació i diputat Ernest Maragall, que ja va trencar la seva disciplina de vot en donar suport íntegrament a la proposta catalana del pacte fiscal . També hi era la portaveu del PSC a Girona, Pia Bosch.

"El PSC està representat com a tal per les persones que lliurement hi hem volgut ser. Jo respecto, evidentment, la decisió del PSC de no ser-hi com a institució, com a partit, però si alguna cosa hem estat els membres del PSC ha estat defensors de Catalunya" i "no es pot entendre Catalunya sense el paper del PSC" des de les diferents institucions, va dir Ros. De la seva banda, Maragall va indicar que es tracta de "demostrar el que som i el que volem ser. A partir d'aquí, tots aquests accents, tot aquest clamor, tota aquesta voluntat explícita s'ha de convertir en projecte social, polític, i això requereix treball, paciència, generositat i voluntat, i aquí, en fi, intentarem estar-hi".

Maragall va reptar el Govern a anar més enllà de la proposta de pacte fiscal i plantejar al Govern espanyol una "confederació de Catalunya i Espanya, en vista de l'èxit" de la marxa independentista, on Catalunya tingui "el poder polític i econòmic; un reconeixement de la nació a tot arreu; la modificació de la Constitució, i la millora de l'estatus fiscal, econòmic, polític i competencial". "És el missatge que el Govern hauria de fer seu i tirar endavant", va opinar.,

En aquest context, l'exconsellera de Salut, Marina Geli, va reconèixer que dins del PSC hi ha un debat obert que s'ha d'afrontar perquè "mai el PSC ha estat fora del catalanisme polític". L'exconseller d'Economia, Antoni Castells va precisar: "Em sento còmode en tot, ja ho veieu. El lema de la manifestació l'han elegit l'ANC i jo he vingut a la manifestació i sóc bastant grandet per saber què faig".

Finalment al vespre, la direcció del PSC va assegurar que "comparteix el malestar" dels centenars de milers de catalans, tot i que tot i que rebutja la independència. Ho va indicar el president del grup al Parlament, Xavier Sabaté. No obstant això, no va descartar anar més enllà de la concepció tradicional del federalisme. Sabaté també va alertar que Catalunya "està fracturant-se socialment".