Tan sols un 20,6% dels joves catalans d'entre 15 i 24 anys completen la seva formació després de l'educació secundària i prèvia a la universitat. Així ho reflecteix un estudi elaborat per la Comissió Europea titulat Compte amb el buit. Desigualtats educacionals entre les regions de la UE (Mind the Gap. Education Inequality Across EU Regions), que situa Catalunya com la cinquena regió amb més abandonament escolar, amb un 79,4% d'alumnes que no compleixen el batxillerat o els cicles de formació professional. De fet, Espanya encapçala aquest llistat europeu amb vuit regions situades entre les deu primeres, acompanyades de Malta i Lituània. Al capdavant s'hi troben les Illes Balears, amb un 83,9% d'abandonament escolar, molt lluny del 11,9% de la provincia de West-Vlaanderen, a Bèlgica.

Aquest informe, que pretén assenyalar els desequilibris que existeixen en el camp de l'educació arreu de la Unió Europea, també té en compte d'altres variables. En aquest sentit, a Catalunya, un 55,12% de la població per sobre dels 15 anys té tan sols estudis de primària i secundària; un 20,46% finalitza la seva educació amb els estudis no obligatoris de batxillerat o formació professional; i un 23,24% té titulació universitària. En aquest sentit, Catalunya es troba encara lluny de Londres, que té un 41,84%, si bé també cal dir que es troba dins el segon grup amb un percentatge més elevat de titulats universitaris.

Taxa d'atur elevada

Les elevades xifres d'abandonament escolar s'explicaven, abans de la crisi econòmica, amb la gran oferta sense requeriment de formació avançada dins el mercat laboral, que resultava més atractiva per a molts joves que finalitzaven l'educació secundària que seguir amb els estudis. Actualment, però, la situació s'ha dificultat, i així ho diuen les dades d'atur juvenil de ?l'INE, que mostren com entre 2008 i 2011 la taxa de joves aturats d'entre 16 i 19 anys a Catalunya passava del 35,15% al 62,37%; i amb els d'entre 20 i 24 anys anava del 16,19% al 39,61%.