Fa mig any que es va destapar el cas dels presumptes abusos sexuals comesos pel monitor de Lloret Josep Castiella quan gestionava el servei de monitoratge del col·legi Àngels Alemany i durant aquest temps els pares s'han sentit "sols" i desamparats pel govern municipal. I són moltes les raons: ha trigat sis mesos a rescindir el contracte a l'empresa de Castiella -les primeres denúncies són del mes de març-, els ha "boicotejat" l'entrevista que la ràdio municipal els va fer pocs dies després de descobrir-se l'assumpte i que encara no s'ha emès i els ha "mentit". Els pares van assegurar que ja són setze les denúncies que s'han presentat.

L'enuig dels familiars també s'extén a l'adminstració de justícia perquè malgrat el nombre de denúncies existents i les proves que s'han anat descobrint el monitor segueix en llibertat amb càrrecs. Per això ahir els pares van mobilitzar-se i van protagonitzar una manifestació que va sortir a les sis de la tarda del col·legi Àngels Alemany -on es presumeix que han passat la major part dels abusos- i va arribar a l'Ajuntament -on es va discutir una moció al respecte-. Unes 200 persones reclamaven de forma insistent presó per al monitor i que el govern municipal els doni veu.

El portaveu dels pares afectats explica que ningú "està tranquil amb ell [el monitor] al carrer" i tem que algun dels familiars de menors afectats acabi convertint "en víctima" Castiella si coincideix amb ell per Lloret i acaba agredint-lo. Reconeix que molts pares, com ell, ja fa sis mesos que coneixen l'assumpte i han "passat un procés" per assimilar els fets però refereix que ara hi ha nous casos i recorda com "el primer que un pensa quan se n'assabenta és prendre's la justícia per la seva mà".

Els manifestants van arribar fins a l'Ajuntament entonant consignes que cridaven a l'empresonament de Castiella i exhibint pancartes amb lemes contra l'abús infantil. N'hi va haver que no van amagar el seu enuig amb alguns membres del govern com les que referien "Ignasi Riera, mai al nostre costat. Mentider" o "Ester Olivé, vas poder censurar-nos però ara no ens podràs fer callar". I és que els pares no volen que el regidor d'Ensenyament Ignasi Riera (CiU) sigui l'enllaç entre ells i l'alcalde perquè "mai ha estat pel tema".

"Ens sembla una falta de respecte que diguin que han estat amb nosaltres", indica el portaveu qui també refereix com l'actitud del govern va canviar en el moment que es va descobrir el vídeo on Castiella apareix abusant d'un menor.

Els pares consideren un risc per als menors que el monitor segueixi a Lloret. "El que indigna és que està lliure" apunta Begoña, una mare de l'escola que es manifestava per solidaritat. "Aquest estiu va ser a cala Canyelles, a prop dels nens", afegeix. Alícia, una amiga que l'acompanyava, s'expresava en el mateix sentit i assegurava que li feia "mal" la manifestació però que vol "que això ho pagui", en referència als abusos. Per això eren molts els que cridaven "Pepe abusador, posem-lo a la presó", "Pepe, vés-te'n, els nens no es toquen" i frases semblants que repetiran dimecres davant els Jutjats de Blanes, on ha de tornar a declarar.

La moció del Millor, cau

A l'interior del ple, la presència dels pares a dins de la sala, que havien pujat després de la manifestació, va fer alterar l'ordre del dia i avançar una moció sobre el cas que presentava el grup del Millor on demanava que l'alcalde i Ignasi Riera demanessin disculpes públiques, que s'instés als jutjats a empressonar Castiella i que l'alcalde el declarés persona non grata, entre d'altres punts. Tots els grups, però, van recriminar al Millor que utilitzés aquest cas de manera partidista i ERC, ICV, PSC i CiU van aprovar una esmena a la totalitat amb quatre punts. A l'esmena mostraven la seva "solidaritat" amb els pares i l'entorn; "avalen" la rescinció del contracte "per alarma social"; diuen que estudiaran si demanar responsabilitats a Castiella en el cas que sigui declarat culpable; i demanen a l'alcalde que convoqui la Junta de Portaveus en un mes com a màxim per fer seguiment del cas i prendre mesures "si cal".

El portaveu del Millor, Marc Fuertes, es va encendre en la seva exposició de la moció, va recriminar al Govern no haver estat al costat dels pares, haver trigat 6 mesos a rescindir el contracte amb l'empresa del monitor i va acabar demanant directament la dimissió del regidor Ignasi Riera. "Vostès no han fet res pels pares", va afirmar.

El portaveu del PP, Enric Martínez, que no estava d'acord ni amb la moció del Millor ni amb l'esmena de la resta de grups, va manifestar que "abans que polítics eren persones" i que calia deixar iniciatives com aquella i donar suport a les famílies. I va advertir a Riera que si el jutjat declarava culpable Castiella també demanaria la seva dimissió per haver trigat tant a actuar.

Per la seva part, Riera va recordar que només conèixer la detenció de Castiella, l'Ajuntament va rescindir fins a 10 contractes que tenia amb el monitor, però en va quedar un perquè havia estat atorgat per concurs públic. Aquest es va rescindir fa poc quan es va saber de l'existència d'un video que feia passar les denúncies d'abusos a una agressió sexual. Riera va assegurar que en el contracte que quedava -que era la dinamització del Puntet- el monitor no participava i era per a majors de 14 anys. Finalment, va demanar disculpes als pares.