El president del Govern central, Mariano Rajoy, va assenyalar que ara toca ser responsables i que, per tant, plantejar "la reforma del model de finançament autonòmic és plantejar el repartiment del que no hi ha". "Ara mateix no es pot repartir el que no hi és", va emfatitzar el cap de l'Executiu en arribar a Nova York, on assisteix a la reunió de l'Assemblea General de les Nacions Unides. Mariano Rajoy va recalcar que l'Estat passa per un moment "molt complicat" pel que fa a la situació econòmica.

"El problema de les administracions és que no hi ha ingressos" -va afegir-, i per tant, plantejar la reforma de finançament autonòmic és buscar el repartiment del que no hi ha. "Allò sensat és no afegir-hi un altre problema", va indicar Rajoy, que, tot i això, ha deixat oberta la porta amb vista al futur.

"La prioritat és el sentit comú. Després de fer una avaluació plantejarem aquest assumpte", va afegir el president espanyol. En qualsevol cas, Mariano Rajoy va subratllar que ara "toca ser responsable", i l'objectiu del Govern ha de ser el de crear feina.

Per la seva part, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer una crida a la reflexió davant el debat de política general que se celebra al Parlament de Catalunya, i va indicar que el plantejament de CiU "són ganes de distreure i distreure's" que generen una "tremenda inestabilitat".

En una entrevista, Sáenz de Santamaría es va referir al debat al parlament català, marcat per un eventual avançament dels comicis autonòmics després de fracassar la via del pacte fiscal impulsada per la Generalitat. "Els governants han de provar-se la roba abans d'obrir camins que tinc la sensació que tampoc no saben com rematar", va manifestar.

Després d'indicar que el Govern de Mariano Rajoy donarà "serenitat i fermesa" perquè són assumptes que competeixen al conjunt dels espanyols, la vicepresidenta ha subratllat que ara la prioritat és "com crear ocupació, com sortir del forat i com es crea riquesa".

Segons el seu parer, aquest tipus de debats "afegeix una nova crisi a la crisi", de manera que ha apostat per fixar les prioritats que, ha dit, en el moment actual són la crisi i com crear ocupació.

Sobre les declaracions ahir del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, sobre reformar la Constitució per avançar cap a un model federal, li va demanar que digui què entén de l'Estat federal que sigui diferent respecte a l'autonòmic, i va recalcar que aquest últim és "més descentralitzat".

"El model d'Estat és el de les autonomies i nosaltres considerem que ha de posar-se a punt per funcionar bé", va afirmar, abans d'afegir que "això del federalisme és una qüestió del PSOE amb el PSC, que necessiten trobar un discurs".

Després de reiterar la seva crida a la responsabilitat, va destacar que el Govern tindrà una resposta "ferma i serena" i el seu objectiu serà "donar estabilitat".

En aquest sentit, es va referir a la reunió preparatòria de la Conferència de Presidents que va mantenir ahir amb els consellers de Presidència autonòmics i ha subratllat que el clima va ser de "lleialtat institucional".

La vicepresidenta va explicar que el finançament autonòmic no estarà en l'ordre del dia d'aquesta Conferència