No volien caldo, però els n'han tocat dues tasses. La nova taxa turística -que obligarà a pagar entre 0,5 i 2,5 euros extra a tots els viatges que pernoctin a Catalunya- estarà gravada a més amb un 10% d'IVA, fet que ha indignat els hostalers de les comarques gironines. "Això convertirà la taxa, que ja de per si era negativa, en quelcom encara més negatiu", es queixa el gerent de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, Jesús Pastor. Els hostalers es queixen que el govern català no els ha informat d'aquesta decisió fins a última hora i creuen que això dificultarà encara més les seves negociacions amb els operadors turístics per veure com es gestiona el nou impost.

Pastor lamenta que, malgrat que els empresaris fa mesos que distucteixen la taxa turística amb el govern català, aquest no els havia informat en cap moment que se li aplicaria l'IVA. "La Generalitat ja ho hauria pogut dir des del primer dia, ja que molts hotels han estat negociant amb els touroperadors sense saber que la taxa estaria gravada", assenyala.

Per la seva banda, el gerent del grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, considera que és "ridícul" imposar el 10% a la taxa, i recorda que a països com Itàlia o França això no passa perquè els impostos són de caràcter municipal. A Catalunya, en canvi, l'hauran d'abonar els turistes o, en alguns casos, els mateixos establiments.

Coincidint amb Pastor, Sabrià també considera que l'IVA "complica molt la vida als hotels", ja que s'hauran d'entendre amb els ooperadors turístics per veure com s'assumeix l'impost i, a més, hauran de gravar les persones que vinguin, per exemple, amb un xec regal. "Com els direm que, tot i que ells pensaven que ho tenien tot pagat, ara han d'abonar més diners per a l'estada?", es pregunta Sabrià. Ell, de fet, pensa que molts hotelers no tindran "força moral" per fer-ho i per això acabaran assumint ells el cost de la taxa.

El president de la Federació d'Hostaleria, Antoni Escudero, també es mostra molt molest amb el fet que no se'ls hagi informat fins ara de l'aplicació de l'IVA. "Això no es va dir en cap moment de la negociació, sinó que ho hem sabut a última hora", assenyala.

"L'últim que faltava"

Escudero recorda que els empresaris del sector turístic ja no estaven d'acord amb la taxa, i lamenta que ara s'hagi de tornar a gravar l'impost. "Com que no hi ha diners, l'últim que faltava era que ens gravessin una taxa amb l'IVA", critica. De tota manera, es mostra resignat perquè "ja no s'hi pot fer res", i recorda que, malgrat els clams del sector hoteler contra la taxa, la Generalitat no els ha fet cas. Escudero recorda, això sí, que la Generalitat es va comprometre a retirar la taxa si la situació econòmica millora, i espera que el govern català mantingui el seu compromís.

Finalment, el president de la Federació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, també valora negativament tant la taxa turística com l'aplicació de l'IVA, malgrat que també es mostra resignat. "És el que hi ha", afirma. El que el preocupa, tanmateix, és qui es farà càrrec de l'impost.