Només una dada ha de ser suficient per indicar que l'aplicació de la taxa turística -a partir del'1 de novembre- té preocupat el sector turístic i suscita molts dubtes entre els empresaris: es va haver de buscar a corre-cuita un lloc per celebrar la reunió explicativa, després de comprovar que l'assistència prevista excedia en molt la capacitat de l'auditori Irla de la seu de la Generalitat a Girona, on estava prevista en principi. Finalment, va tenir lloc ahir al matí al local polivalent de Sant Gregori, amb assistència de centenars d'empresaris turístics vinguts de totes les comarques gironines. Expectació a banda, van quedar també clares altres coses: que es preveuen moltes dificultats en l'aplicació del tribut, sobretot en les petites empreses; que taxa i augment de l'IVA alhora serà una càrrega difícil de suportar; i sobretot, que els empresaris no llancen la tovallola i tenen previst presentar un estudi a Hisenda els propers dies contra l'increment de l'IVA, a més de treballar perquè la Generalitat suavitzi la taxa a partir de l'any vinent.

Segons van explicar a aquest diari a la sortida de la reunió alguns dels presents, la Confederació Empresarial de Turisme té ja encarregat un informe que presentarà a Hisenda per evitar l'augment de l'IVA, que en el cas de Catalunya s'hauria d'aplicar sobre el preu més la taxa, cosa que els empresaris veuen abusiva. A més, els empresaris confien, després de la reunió mantinguda amb Artur Mas i responsables de Turisme fa uns dies, que l'aplicació de la taxa pugui modificar-se en alguns punts a partir de l'any vinent.

La reunió d'ahir era merament informativa, del tipus que du a terme el Govern en totes les demarcacions catalanes. El ponent i encarregat d'esvair els dubtes dels empresaris era el subdirecctor general d'Ordenació Turística, Joan Domènec Abad.

Els empresaris es van mostrar força escèptics sobre els resultats que pugui tenir l'aplicació del tribut, i no van amagar les dificultats que tindran les petites empreses -familiars en molts casos- per adaptar tot el seu sistema informàtic i de comptabilitat a la taxa i l'augment de l'IVA, així com a laseva aplicació als turistes que arribin amb operador turístic.