Temporal mortalEfectius de la Guàrdia Civil, dels Mossos i de la Policia Local de Blanes retiren de la barca el cadàver de la noia morta la nit abans a Lloret. El cos havia estat arrossegat uns nou quilòmetres pels corrents submarins. Efectius de rescat van pentinar ahir per terra i mar -tot i que no es van poder fer immersions pel mal estat de la mar- els voltants de la cala de Canyelles Petita de Roses, on va desaparèixer un home de 28 anys que havia anat a pescar.Curiosos al passeig de Lloret, on hores abans havia ocorregut l'accident. Lloret va optar per impedir l'accés a la platja.

Una dona de 37 anys, nacionalitat polonesa i resident a Anglaterra, Joanna Ilona Basan, va morir entorn de la mitjanit de dijous a divendres quan un cop de mar en forma d'onada de diversos metres d'alçada la va engolir mentre passejava amb la seva parella per la platja de Lloret. L'home no va poder fer res per ella: l'onada la va cobrir i la va enviar sota l'aigua, i la força del corrent inferior va fer que ahir a mig matí la localitzessin uns nou quilòmetres al sud d'on havia ocorregut l'accident. Això és un exemple, va indicar la ?Guàrdia Civil, que va fer el rescat del cos, de com de perillosos i poderosos poden ser els corrents marins a la zona en aquesta època de l'any, quan sovintegen les llevantades. I encara ahir es temia que el mar s'hagués cobrat una altra vida. Un noi de 28 anys que el vespre de dijous va anar a pescar a la cala de les Canyelles Petites de Roses i ahir al matí només en van trobar les canyes. Si bé s'investigava si es tracta d'una desaparició, es tem que també el va arrossegar el mar. Suspesa a les set del vespre per la manca de visibilitat, la seva recerca es reprendrà avui.

Al passeig de Sa Caleta encara quedaven locals oberts a quarts d'una de la matinada de dijous quan Joanna i el seu xicot, un veí de Lloret d'origen asiàtic, van acabar de sopar al restaurant Pomodoro i van baixar per les escales situades just al davant del local i que menen a la sorra de la platja. El xicot és, de fet, cambrer habitual del local on van sopar, i per això la parella era coneguda pels empleats dels altres locals. La noia "era una dona molt maca", deien ahir els cambrers del Pomodoro. Amb el noi, es coneixien de feia temps perquè no era la primera vegada que se la veia pel local. La noia, que residia a Anglaterra segons van indicar fonts policials, havia arribat el mateix dia a Lloret per fer-hi una estada amb la parella.

"Van fer el que fan sovint les parelles", va explicar un dels cambrers: voler acabar un bonic vespre amb una passejada per davant un mar embravit. Com que els coneixien, els van avisar que no ho fessin perquè hi havia mala mar. Fins i tot alguns van fer bromes a la noia dient-li que no es comportés com una criatura i que si no baixava i es portava bé, li donarien un caramel, recordava ahir un empleat d'un dels locals que va presenciar l'escena. La parella reia i no van canviar d'opinió; van baixar a la platja i van caminar uns 50 metres fins que, a l'alçada del principi del passeig, una onada que va petar contra les roques va caure sobre la noia i la va arrossegar mar endins. El seu home va intentar estirar-la però no se'n va sortir.

L'alerta la van donar des de la recepció del restaurant de l'hotel Rosamar, que està en el mateix passeig, i immediatament es va muntar un dispositiu de recerca amb efectius de Bombers de la Generalitat, el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guardia Civil i Salvament Marítim; a més de Policia Local, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil de Lloret de Mar. També hi havia una ambulància per si hi havia sort i encara es podia fer res per ella.

No va ser el cas. La recerca es va suspendre al cap d'unes hores i es va reprendre cap a les vuit del matí. Cap a les 11, arribava un avís a la Policia Local de Blanes: des del cim de Sa Palomera una dona havia vist quelcom que flotava entre la mala mar. Les barques de la Guàrdia Civil i de Salvament Marítim s'hi van acostar i, efectivament, es tractava del cos de la noia. La van recollir i la van portar a la zona del Club de Vela, on es va personar la comitiva judicial i els serveis funeraris. El cos no presentava cops i tot apunta que va morir per ofegament, però la darrera paraula la tindrà l'autòpsia, van indicar des de la Guàrdia Civil.

Recerca a Roses

Els pares d'un jove de 28 anys francès, que pateix una discapacitat psíquica que fa que tingui un comportament propi d'algú molt més jove, van donar la veu d'alerta ahir al matí. El noi havia marxat a pescar el vespre de dijous -la família està allotjada a un hotel de Roses- i no havia tornat. A la zona s'hi van trobar la canya i alguns efectes personals. Del noi no n'hi havia ni el rastre. Ahir es va fer recerca per mar i terra però no es van poder fer immersions a causa del mal estat de la mar. Es van pentinar quilòmetres de costa sense resultats. Avui, la recerca es reprendrà amb més mitjans.

Un altre home també havia desaparegut al port de l'Escala. La seva mare va donar l'avís de desaparició a dos quarts d'una perquè no podia contactar amb ell, però en poca estona s'aturava la recerca perquè l'home, de 41 anys i veí d'Hostalets de Balenyà (Osona), per fi va contestar al mòbil i va explicar que havia marxat amb uns amics a Tona.