L'Ajuntament de l'Escala en bloc, sectors civils d'aquest municipi i membres dels partits polítics majoritaris van expressar al llarg d'ahir la seva oposició a què una multinacional del sector de la neteja i la seguretat com Eulen pugui acabar gestionant el Centre d'Atenció Primària (CAP) de l'Escala i set consultoris locals de l'Alt i el Baix Empordà. Encara falten uns dies perquè es tanqui el procés d'adjudicació i la principal competidora d'Eulen, Fundació Salut Empordà (una entitat sense ànim de lucre i actual gestora dels centres de salut) va anunciar que presentaria al·legacions per mirar de recuperar la gestió del CAP.

Però ahir l'Ajuntament de l'Escala va fer explícita la seva preocupació convocant un ple extraordinari d'un sol punt en el qual tots els regidors del municipi van votar per unanimitat una moció de rebuig "a la privatització de la gestió sanitària a l'Escala". El text va ser aprovat pels vuit regidors del PSC, els dos d'ICV, els cinc de CiU i els d'ERC i PP. Tots van coincidir en manifestar que "un equipament públic, un servei públic, una prioritat pública... mereixen una gestió pública i no sotmesa a les regles del benefici privat que busca, per davant de tot, el negoci".

Incomprensió

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), va assegurar que el municipi que representa "està essent la punta de llança d'un procés privatitzador que, si no té condicionants, es pot estendre i crear més precarització". En aquest sentit, Puig va afirmar que no entenia "com una empresa privada de neteja, seguretat o ETT pot arribar a tenir més puntuació en un concurs de gestió sanitària que una Fundació dedicada des de sempre a la salut i amb experiència contrastada". Puig també va preguntar-se com és que Eulen havia guanyat el concurs presentant-se "amb una plica tècnica molt teòrica i tan ideal que sembla gairebé impossible".

En el ple d'ahir l'Ajuntament de l'Escala també va acordar la reclamació "d'una fiscalització i control estrictes de qualsevol informe tècnic que pugui haver-se realitzat, parant especial atenció a què s'hagin atès en tot moment els criteris públics que han d'inspirar la ?contrac?tació d'un servei com la sanitat". En aquest sentit, els membres del consistori faran arribar la moció de rebuig al president de la Generalitat, Artur Mas, i al conseller de Salut, Boi Ruiz. Prèviament, es va convocar el Consell Municipal de Salut on diferents actors de la societat civil de l'Escala (farmacèutics, professionals sanitaris, polítics, Policia Local, etc.) també van subscriure el manifest de rebuig a la privatització del seu CAP.

També metges i infermeres

El sindicat mèdic Metges de Catalunya i el d'infermeria SATSE també es van afegir a les crítiques. Per a Metges de Catalunya, aquesta adjudicació provisional suposa "una alteració històrica del model sanitari públic català i és l'inici d'un procés de privatització del sistema". SATSE va advertir en un comunicat que l'adjudicació a una empresa privada "sense experiència en la gestió privada" de la gestió del CAP de l'Escala "no ha estat una decisió encertada".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC a Girona, Juli Fernández, també va denunciar el procés i va alertar que "una empresa sense ànim de lucre i aliena a la sanitat empitjorarà el servei". També ERC va demanar que s'aturi el procés "ja que suposa introduir un canvi de concepció i de model que suposa el mercadeig de la sanitat pública". El dimecres, l'alcalde de Figueres i president de la Fundació Salut Empordà, Santi Vila (CiU), ja s'havia oposat al procés privatitzador assegurant que s'havia de canviar el model.

Segons el departament de Salut, Eulen es va fer amb el concurs perquè complia amb les condicions per gestionar un centre i la seva oferta era més bona que la de Fundació Salut Empordà. Eulen va declinar fer declaracions fins que no es tanqués el procés d'adjudicació.