El portaveu del Govern de la Generalitat en funcions, Francesc Homs, va assegurar ahir que si no s'haguessin dut a terme les últimes privatitzacions que ha decidit tirar endavant la Generalitat en els últims mesos, hi hauria hagut més retallades a Catalunya. Ho va dir en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, després de ser preguntat sobre les privatitzacions recents, com la de la concessionària d'autopistes Tabasa-Cadí, Aigües Ter-Llobregat o l'adjudicació de la gestió del centre d'atenció primària (CAP) de l'Escala, fins ara en mans d'una fundació pública, i que ara assumirà la multinacional Eulen.

"Cada euro que ingressem per privatitzacions és un euro que deixem de retallar en sanitat, educació i serveis socials",va assegurar Homs durant la seva intervenció, indicant que aquestes decisions ja figuraven en els pressupostos per al 2012, que ja havienn estat presentats i aprovats pel Parlament.

"Vendre coses per arribar a final de mes és una situació desagraïda", va indicar el portaveu en funcions, afirmant però que és conseqüència de la situació financera que pateix la Generalitat. Homs va recalcar també que el que passa a mans privades són concessions per a un temps determinat i que el servei públic que presten seguirà exercint-se amb totes les garanties.

"Són decisions que prens perquè arribes a la conclusió que això t'evitarà retallar més", va defensar Homs. El portaveu va declarar que el Govern català ha estat "del tot transparent" en el procés de privatitzacions. En aquest sentit, va afirmar que aquesta és una decisió, la de passar la gestió d'alguns serveis a mans d'empreses privades, que no agrada del tot a la Generalitat, però que ha calgut adoptar per fer davant la "tan paupèrrima" situació de l'economia catalana.

Contradicció amb Boi Ruiz

Les paraules d'Homs contrasten amb les que va dirigir fa gairebé una setmana el conseller de Salut, Boi Ruiz, als alcaldes dels nou municipis afectats per la privatització del CAP de l'Escala. Tal com va explicar Estanis Puig, batlle de l'Escala, els conseller els va comentar que "a ells aquest afer [el de l'adjudicació a Eulen] també els va agafar per sorpresa i comparteixen la mateixa preocupació que nosaltres". Durant la reunió, convocada d'urgència a petició dels alcaldes afectats, Ruiz va afirmar que el CatSalut garantirà en tot moment la qualitat dels serveis i que l'adjudicació ha complert totes les garanties previstes per la legislació i que es mantindrà l'actual plantilla.

D'altra banda, i també en referència a les privatitzacions, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va comparar la venda d'ATLL a "empenyorar les joies de l'àvia" per arribar a finals de mes, una mesura necessària per quadrar els comptes.