Nou ensurt al Paradise de la Jonquera, el gran prostíbul del polígon Mas Morató. La matinada d'ahir, dos individus a cavall d'una motocicleta van llançar contra el local dos artefactes explosius de fabricació casolana. El primer va explotar i va causar desperfectes en un magatzem situat a la banda de darrere de l'edifici. L'altre explosiu va caure enmig de l'aparcament i, per sort, no va explotar. Els Mossos d'Esquadra han demanat les càmeres a diversos establiments del voltant per intentar identificar la motocicleta. Per la seva banda, un dels responsables del local va negar-se a comentar el succés assegurant que no tenia cap importància i que el desplegament policial havia estat "exagerat".

L'incident va ocórrer a un quart de set del matí. La motocicleta va pujar per l'avinguda que connecta el polígon amb la N-II i va dirigir-se a la banda posterior del local. Allà, els motoristes van llançar un artefacte -la policia científica investigava de què es tractava: semblaria un còctel Molotov o una espècie de petard molt gros- que va entrar per una finestra d'una dependència que serveix de magatzem i que queda a prop de la cuina -com que hi ha noies que hi viuen, el Paradise compta amb menjador per fer-hi àpats. L'espetec, que asseguren que va fer tremolar els vidres del restaurant El Mirador, situat a uns 200 metres del bordell, va fer esclatar les ampolles emmagatzemades al recinte i va fer malbé una porta. El segon va caure enmig de l'aparcament.

El local era tancat ja al públic a aquelles hores, però moltes de les dones que hi presten servei encara eren dins, així com el personal. Van sortir tots en estampida. "Les dones són així; s'han espantat i han sortit corrents, però no hi ha hagut ni morts, ni ferits, ni res: el club està obert i estem treballant, no és res important", va assegurar el responsable del local, que va atendre la trucada d'aquest diari, que alhora es mostrava força molest per l'interès dels mitjans en la notícia i que es va negar a dir el seu nom.

Els Mossos d'Esquadra, però, no opinen el mateix i el desplegament que es va fer arran de l'atac va ser notable. Primer de tot es va balisar l'indret en què va caure l'explosiu que no va detonar per poder-lo retirar amb seguretat. Els Bombers de la Generalitat van inspeccionar l'indret on va explotar el primer dels artefactes. Aquí sí que hi podria haver hagut una desgràcia, va explicar l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez: el vigilant nocturn del local va córrer per veure què havia passat però per sort va recular. L'explosió va causar la trencadissa d'ampolles enmagatzemades. Segons els Mossos, en aquest punt podria haver-hi també danys a l'estructura de l'edifici. Diverses ambulàncies del SEM van dirigir-se també a l'indret, però no van haver d'atendre ningú perquè efectivament no hi va haver cap dany personal. El fet que no explotés l'artefacte de l'aparcament fa que tampoc hi hagués vehicles afectats.

Els investigadors van demanar els enregistraments de les càmeres de seguretat de tots els locals propers, com ara una empresa de pneumàtics i el restaurant El Mirador, per intentar identificar la motocicleta, que va fugir en direcció a França. Ahir al vespre encara no hi havia detinguts.

El bordell dels desastres

Al prostíbul Paradise ja hi poden passar poques coses més. El consistori va endarrerir la seva construcció fins que els jutjats van ?obligar a donar llicències. Quan l'obra ja estava molt avançada hi van calar foc: es va interpretar que era una venjança en el context del sector del sexe, però mai se'n va treure l'aigua clara. El seu propietari, José Moreno, ha estat condemnat a tres anys de presó -la sentència ha estat recorreguda- per comandar una xarxa que introduïa dones a l'Estat per prostituir-les. El passat mes d'abril, un home va morir a les habitacions mentre el reduïen quan agredia una de les noies. Tot plegat va culminar ahir al matí de manera literalment explosiva. El polígon va ser, fins al migdia, un formiguer de policies i bombers.

El primer motiu pel qual el consistori va declinar els permisos a la societat impulsora del bordell va ser perquè un informe dels Mossos d'Esquadra alertava que un local d'aquestes característiques i dimensions -hi poden treballar fins a 200 noies, compta amb vuitanta ?habitacions i té un aforament de més de 500 persones- podria comportar seriosos problemes de seguretat pública al municipi. Però la via ?judicial no va arribar a bon port per al consitori i finalment l'octubre de 2010 el local obria les portes al públic. Sobretot, al públic francès.

"No ens agrada, i seguim pensant que els municipis haurien de poder dir si volen o no aquests locals", reflexiona Martínez, tot i que també és cert, admet l'alcaldessa de la Jonquera, que si al municipi hi ha certa conflictivitat això és més aviat arran de ser un frenètic lloc de pas, i no pas per l'existència del bordell.