Les festes de Nadal d'aquest any seran molt més complicades que altres per a uns 120.000 gironins que no disposaran de la paga extraordinària de desembre, ja sigui per les retallades del Govern de Maraiano Rajoy o bé per haver passat a formar part de les llistes de l'atur. Si hi sumem treballadors autònoms (58.594) -col·lectiu que ja no té paga doble-, el nombre d'afectats s'acostaria als 160.000.

Els comerciants i les empreses distribuïdores de productes típics d'aquestes dates mostren la seva preocupació per la incertesa que genera aquest cop a la l'economia domèstica dels seus clients. Com a resposta, han inicat una guerra d'ofertes i campanyes agressives perquè no caigui el volum de vendes respecte a anys anteriors.

Només de les pagues extra dels més de 33.000 treballadors de les administracions públiques, a Girona, deixaran de circular per les famílies un mínim de 50 milions d'euros. A aquests cal afegir el miler de professors de la cinquantena d'escoles concertades que hi ha a Girona, els empleats d'empreses públiques -no hi ha un recompte oficial a la demarcació-, i els d'algunes empreses i entitats dependents de l'administració que han decidit seguir amb la mateixa dinàmica.

Tampoc comptaran amb paga extra els més de 85.000 desocupats que segons l'Enquesta de Població Activa hi ha a la demarcació. D'aquests, poc més de 40.000 reben alguna prestació per desocupació , però perceben ingressos en 12 mensualitats.

La situació tampoc és favorable per als més de 58.000 autònoms registrats a Girona. Poc acostumats a ingressos addicionals, enguany la majoria ha reduït la seva facturació, sovint pel retard en el pagament de les pròpies administracions.

Mentrestant, el col·lectiu de 95.000 jubilats gironins també es quedarà sense la seva "extra" de gener, la paga que solien rebre a principis d'any per la desviació de l'objectiu d'inflació.

Fa poques setmanes, el Govern va suprimir aquesta revaloració automàtica i va anunciar uns increments de les prestacions per a 2013 molt inferior a l'evolució dels preus de l'últim any, cosa que comportarà una pèrdua de poder adquisitiu.

El descens dels ingressos de les famílies provocarà, per cinquè any consecutiu, un descens del consum per aquestes dates.

Tot i això, el 55 % de les famílies mantindrà un pressupost mitjà d'entre 600 i 700 euros aquest Nadal, segons un informe de l'Observatori de Consum d'Esade Business School, que ressalta que aquesta xifra suposa un descens del 38 % respecte a les festes de 2007, quan la mitjana de consum era d'uns 1.000 euros per família.

Consum a dues velocitats

Durant la presentació de l'informe, el professor de màrqueting del centre Jaime Castelló va explicar que, després de cinc anys de crisi econòmica, el consum es veurà fragmentat aquest Nadal "en dos perfils que funcionen a velocitats diferents".

En concret, l'expert es refereix a aquest grup majoritari, al qual denomina "alleujat i escèptic", que podrà permetre's les festes nadalenques "però de manera moderada i amb una actitud intel·ligent davant el consum, ja que es decantarà per la compra útil".

No obstant això, hi hauria un altre grup, on estaria enquadrat el 25% de la població, que no es podrà permetre el consum nadalenc i que comptarà amb un pressupost mitjà per gastar durant aquestes dates d'uns 300 euros. "Aquest segment engloba les llars amb un únic ingrés, que celebraran el Nadal de manera convencional i que destinaran la major part del pressupost a partides clau, com l'alimentació o els regals dels nens", va precisar Castelló.

A més, l'estudi adverteix que aquesta fracció de les famílies espanyoles "probablement no serà capaç de comprar en grans magatzems o supermercats aquest Nadal, per la qual cosa desplaçarà el seu consum als basars".

Castelló va indicar que encara quedaria un 20 per cent de famílies que pot tenir diferents comportaments de consum nadalenc, "però el més impactant és que mai abans hi ha hagut dos segments tan diferenciats i amb comportaments tan contrastats".

Esade assegura que les compres nadalenques vindran marcades per la recerca i la comparació de preus, "per la qual cosa la majoria de les famílies eliminarà el luxe, la compra ostentosa i l'oci". Així mateix, l'estudi assenyala que aquest any predominaran els regals "d'ús més pràctic i durador".