Algú s'ha pres molt seriosament la tasca d'entrebancar la polèmica -i lucrativa- activitat del Paradise de la Jonquera. Cap a les 11 de la nit de Cap d'Any, un nou avís de bomba, en aquesta ocasió fals, va obligar a desallotjar un miler de persones del local i d'edificis veïns. Els desallotjats no van poder tornar a l'interior de l'establiment, que era en plena ebullició festiva en el moment de l'avís, fins a partir de les tres de la la matinada, un cop es va constatar que l'alarma era falsa. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va descartar ahir ordenar una clausura preventiva del local després dels darrers fets, que representen el tercer indicent relacionat amb explosius patit per l'establiment en tan sols dues setmanes.

L'avís es va esdevenir cap a les 11 de la nit. A les oficines del Paradise i a la comissaria de Figueres es van rebre trucades anònimes alertant d'un artefacte explosiu al local, situat en un polígon industrial on també hi ha restaurants i hotels, i que esclataria al cap d'una hora. Els Mossos d'Esquadra no van donar gaire credibilitat a l'avís, però van actuar amb cautela pels precedents que sí han estat ben reals: diumenge de la setmana passada uns encaputxats armats van deixar un cotxe bomba davant del local. Dins el vehicle hi havia un quilo d'explosiu i dues bombones de butà que finalment no va esclatar perquè va fallar el detonador. Els Tedax van neutralitzar l'artefacte. Però encara s'havia produït un incident anterior. El 12 de desembre dos individus a cavall d'una moto ja van llançar dos artefactes explosius contra l'edifici. Un no va esclatar però l'altre sí i va destrossar una de les portes posteriors del prostíbul.

Els dos episodis anteriors són els que han provocat que els agents actuessin amb la màxima prudència i optessin, també durant la nit de Cap d'Any, per desallotjar el local i pentinar minuciosament la zona per trobar algun explosiu. Així, els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (Tedax) van escorcollar la zona. Segons van informar els Mossos, ni dins el local ni en un cotxe sospitós hi van trobar res, i a partir de les tres de la matinada el local va tornar a obrir les portes, però quatre hores d'aturada d'activitat en una de les nits més importants de l'any són un cop dur per al negoci, que ja té una dura competència per l'existència de dos grans bordells més a pocs quilòmetres N-II enllà.

Arran d'aquests indicents, els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir què hi ha darrere aquests atacs constants contra el Paradise. Fonts del cos creuen que es podria tractar d'un afer relacionat amb màfies de prostitució o amb rivalitats en el negoci. De fet, el local ja va patir un incendi l'estiu de 2010, pocs mesos abans de la inauguració. L'amo de l'establiment, José Moreno, és també propietari de l'Eclipse de Mont-ras, que cada vegada practica una publicitat més agressiva -rètols anunciant espectacles pornogràfics, fer circular una limusina publicitària pels carrers dels municipis propers- per atraure clients.

No són pocs els que li tenen ganes, a Moreno. El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va demanar en sessió plenària estudiar si es podria prohibir l'accés de la limusina al municipi. L'actriu Mabel Lozano va fomentar una recollida de signatures per Internet demanant-ne el tancament. Més de 65.000 persones s'hi van mostrar a favor. Els amos dels locals de prostitució propers no estan tampoc gaire contents amb el Paradise, que va ser l'últim en arribar -el local va ser obert el 2010 després d'anys d'endarreriment per la batalla legal que va presentar el consistori contra la seva construcció. A més la prostitució és un nínxol de negoci on pretenen entrar grups delinqüencials perillosos. En la investigació que va precedir a l'arrest de dos perillosos capitostos de la màfia marsellesa i corsa que movien des de l'Alt Empordà grans quantitats de cocaïna per la Jonquera, la Guàrdia Civil va descobrir que projectaven un nou bordell a la zona.

Revisaran els permisos

A la vista dels incidents i amenaces que assetgen últimament el local, l'Ajuntament de la Jonquera i la Generalitat revisaran tots els permisos que van permetre l'obertura del Paradise i el marc legal vigent per intentar trobar una escletxa que serveixi per tancar-lo. L'alcaldessa del municipi, Sònia Martínez, ha reiterat en més d'una ocasió que és una font de conflicte constant per a la població. D'altra banda el conseller d'Interior, en el que va ser el primer balanç de Cap d'Any d'Espadaler en el càrrec, considera que ara per ara "estaria fora de lloc la clausura" perquè una ordre així s'ha de fer sempre "dins el marc legal i mentre el local compleixi totes les normes no es pot fer un tancament". El que sí va explicar Espadaler és que des del Departament d'Interior s'ha volgut "oferir diàleg franc i obert" a l'Ajuntament de la Jonquera per "donar-li suport" en tot el que es pugui, així com també als propietaris del prostíbul.

La Jonquera ha lluitat des de l'inici de la tramitació de les llicències del prostíbul, quan es va adonar del tipus d'activitat que se sol·licitava, perquè no obrís les portes en considerar que comportaria conflictes. Els tribunals, però, van acabar donant la raó als propietaris i van obligar, en segona instància, a permetre l'obertura de l'establiment. Per les seves dimensions- poden estar-s'hi fins 200 noies i té un aforament de 600 clients- la seva obertura va tenir ressò fins i tot a l'altra banda de la frontera. La major part dels clients del Paradise, com a la resta de bordells de la zona, són francesos.

La polèmica va acompanyar de nou José Moreno quan l'Audiència de Girona el va condemnar el pasat mes de març a tres anys de presó per dirigir una xarxa que portava dones des del Brasil per assortir de prostitutes els seus locals. El van acusar d'afavorir la immigració clandestina, però no pas d'un delicte de prostitució -proxenetisme- perquè es va comprovar que, un cop aquí, les dones no eren obligades per la força a prostituir-se ni es podia considerar que estaven en una situació d'especial vulnerabilitat. Ell es considera tan sols un home de negocis -con que la llei l'obliga a tenir molt personal de seguretat ha fundat la seva pròpia empresa- i sempre ha assegurat que, als seus locals, les dones hi són respectades i exerceixen lliurement.