El teixit empresarial de les comarques gironines segueix perdent actius en un context d'aprofundiment de la recessió, marcada per una important davallada del consum i les dificultats de les companyies per finançar-se. L'any passat, un total de 2.830 societats de la demarcació es van donar de baixa o van cessar la seva activitat, mentre que es van donar d'alta només 1.881 negocis. Les dades, recollides en el Radar Empresarial Axesor, constata que a la demarcació es van perdre 941 empreses.

Dues de les companyies ?gironines més importants, pel seu volum de treballadors i facturació, que van tancar portes l'any passat van ser Càrniques Vilaró (Sils) i Carns i Embotits Garrotxa (Vall d'en Bas). Cadascuna donava ?feina a més de cent treballadors i, ?paradoxalment, formen part d'un dels sectors que millor ha capejat la crisi i que més contribueix al creixement del comerç exterior.

Les 941 empreses que les comarques gironines van perdre al 2012 se sumen a les 1.176 de l'any anterior. Des de l'inici de la crisi econòmica, l'any 2007, el teixit empresarial de la demarcació ha disminuït en més de 5.000 companyies, fonamentalment de reduïda dimensió.

Iniciativa emprenedora

No obstant això, la dinàmica de 2012 constata una certa millora respecte a l'any anterior. D'una banda, la intensitat en la destrucció d'empreses va disminuir, i de l'altra, la iniciativa emprenedora va créixer.

D'aquesta manera, el nombre de nous negocis posats en marxa va ser un 8,92% superior a la de ?l'any anterior. Es tracta del percentatge més elevat de les quatre demarcacions catalanes, i molt per sobre el creixement mitjà espanyol (+4,15%).

Les dades confirmen les pitjors previsions que feia la patronal Pimec a finals del tercer trimestre en la presentació de l'Anuari de la Pime a Girona.

El president de la patronal a Girona, Iñaki Frade, valorava la creació de noves empreses però advertia que això no permetia recuperar l'ocupació perduda: "Per cada dues pimes que cauen amb setze treballadors de mitjana, se'n crea una amb un sol empleat".

En aquell mateix informe també es posava en relleu que, dels diferents sectors d'activitat, en el darrer any només n'hi havia dos on les pimes havien guanyat ocupació: l'hostaleria i els serveis a les persones.

La destrucció de teixit empresarial a Girona avança a un ritme acumulat proper al 7%, una taxa 3 vegades inferior a la mitjana catalana. De fet, a tot l'Estat, cap demarcació ha estat capaç de fer créixer el teixit empresarial en el darrer any.