Una cātedra de la UdG convertirā Girona en un laboratori pioner en ciutats intelˇligents

Es vol colˇlaborar amb l'Institut de Massachusetts, l'únic lloc on hi ha uns estudis similars sobre "smart cities"

 06:30  
La directora del māster, Lluīsa Marsal; la rectora, Anna Maria Geli; l´alcalde, Carles Puigdemont; i el vicerector Joaquim M. Puigvert amb el conveni.
La directora del māster, Lluīsa Marsal; la rectora, Anna Maria Geli; l´alcalde, Carles Puigdemont; i el vicerector Joaquim M. Puigvert amb el conveni. universitat de girona

"SMART CITY" La Universitat i l'Ajuntament de Girona han impulsat una cātedra i un māster únics al mķn dedicat a les "Smart City", ciutats intelˇligents, que pretén convertir Girona en un laboratori viu on estudiar i investigar noves fķrmules tecnolōgiques que millorin l'eficičncia, la mobilitat i la qualitat de vida dels ciutadans. S'organitzaran activitats, debats, conferčncies i seminaris entorn a aquest concepte.

GIRONA | T.C.C. La Universitat de Girona (UdG) i l'Ajuntament de Girona pretenen que la ciutat es converteixi en un laboratori viu i pioner on es puguin desenvolupar projectes de ciutat intelˇligent. Per fer-ho possible, han impulsat la creaciķ de la denominada "Cātedra Girona Smart City", l'única al mķn en aquest āmbit i amb només estudis similars a l'Institute of Technology de Massachusetts. Des d'aquesta cātedra gironina s'intentarā establir algun tipus de colˇlaboraciķ amb Massachusetts i també amb altres ciutats com Nova York o Copenhaguen, ciutats on també s'estā treballant molt en aquest āmbit.
En aquest sentit, la UdG, a través de la Fundaciķ Privada Girona Universitat i Futur, i el consistori van signar ahir un conveni de colˇlaboraciķ per tal de contribuir en el finanįament de la creaciķ i de les despeses de funcionament d'aquesta cātedra. L'Ajuntament hi aportarā 8.000 euors a l'any i la Fundaciķ, 4.000 euros.
Lluīsa Marsal serā nomenada properament directora de la cātedra i pertany al departament d'Arquitectura de la construcciķ. La cātedra organitzarā activitats d'investigaciķ, transferčncia de tecnologia , debat i difusiķ a l'entorn del concepte de "ciutats intelˇligents" (smart cities), centrant-se en ciutats mitjanes i petites, tal com ho és Girona. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ressaltar que l'objectiu és convertir la ciutat en un referent internacional en municipis de la mida de Girona.
Així mateix, la cātedra farā difusiķ i intercanvi de coneixement amb l'organitzaciķ anual d'un cicle de seminaris i conferčncies internacionals amb representants d'altres ciutats petites i mitjanes amb projectes en curs o finalitzats entorn a les smart cities. Una comissiķ mitxa farā el seguiment dels diferents projectes per poder aplicar-los.
Puigdemont va posar čmfasi a indicar que diferents projectes en noves tecnologies servirien per "millorar la informaciķ de tota la ciutat, la eficičncia energčtica, potenciar la gestiķ administrativa elčctrica i la qualitat de vida dels ciutadans. "Així sabran l'ús de qualsevol espai públic, potenciarā la transparčncia de la informaciķ i farā que els ciutadans puguin ser més participatius", va assenyalar l'alcalde.
Com a exemples va citar aplicacions per a telčfons que indiquin on es pot deixar una bicicleta, quan arriba un autobús en una parada en concret, saber les les rutes de neteja dels camions o l'estat de diferents elements del mobiliari urbā de la ciutat. També pot servir per detectar infraccions de trānsit o saber l'ocupaciķ dels aparcaments de pagament.

Un māster amb espōnsors
La cātedra Girona es nodrirā intelˇlectualment del programa oficial de Māster en Smart Cities promogut per la mateixa Universitat de Girona i s'iniciarā el proper setembre de 2013. Actualment estā pendent de la seva oficialitzaciķ per part del Govern central. El māster tindrā una desena d'empreses-espōnsors (ja n'hi ha cinc de confirmades) que presentaran un catāleg d'idees a desenvolupar.
Els estudiants participants al māster centraran preferentment els seus treballs finals de māster en solucions i innovacions per a la ciutat de Girona, fet que permetrā convertir la ciutat de Girona en un "Living Lab". La ciutat es convertirā en un laboratori viu (Living Lab) on es podrā estudiar i investigar noves fķrmules que millorin l'eficičncia, la transparčncia, els serveis i la qualitat de vida dels ciutadans", va afirmar Lluīsa Marsal.
La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va destacar el paper de la Universitat per fer millorar la qualitat de vida de la ciutat, amb estudis com aquests.
Aquesta és la 24 cātedra de la Universitat de Girona, fet que la converteix en la universitat catalana que n'ofereix més després de la UPC. Pel vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura Joaquim Maria Puigvert, les cātedres permeten una divulgar de coneixements en alianįa amb el territori.

Enllaįos recomanats: Premis cinema
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica