Jaume Torramadé va entregar ahir la renúncia a la presidència de la Diputació de Girona. Torramadé va presentar personalment a primera hora del matí l'escrit i va fer pública la seva decisió a través d'un comunicat. El també alcalde de Salt es va presentar com a víctima d'una "injustícia". En el text, detalla que dimiteix per "protegir" la seva família, la institució, els seus amics i també el seu partit, Unió Democràtica de Catalunya. Va insistir que no té "cap mena de responsabilitat" en l'afer amb l'assessora Minerva Amador. Torramadé va assegurar que sent "indignació" per les "falses acusacions" que li han imputat. "No tinc res a amagar i no tinc res del que avergonyir-me", va advertir. Està previst que en el ple de dimarts vinent Joan Giraut es converteixi en el nou president. El representant de CiU mantindrà la cadira a l'ens provincial com a diputat i també continuarà a l'alcaldia de Salt.

En el seu escrit, Torramadé deixa clar que sent "indignació" perquè ha estat víctima d'una "injustícia". L'alcalde de Salt assegura que li han imputat "falses acusacions" i que ha decidit apartar-se definitivament del càrrec perquè es deixi d'utilitzar el seu nom "per fer mal" al seu entorn. "No estic disposat a continuar observant com s'utilitza la meva persona per fer mal a la institució, al partit, als meus amics i companys i sobretot a la meva família", va remarcar en el seu escrit Torramadé.

Malgrat citar el seu partit, obvia que ha estat Unió qui primer va prendre mesures contra ell i qui va obrir una investigació interna. En el seu escrit tampoc fa referència al fet que els diputats de CiU li van demanar que s'apartés definitivament del càrrec amb l'amenaça que si tornava a presentar-se al ple per presidir-lo, dimitirien en bloc.

Jaume Torramadé manifesta que deixa la presidència per evitar "afectar la imatge" de la Diputació de Girona, una institució a la qual ha estat vinculat durant molts anys i per la qual, diu, sent una "gran estima". "Ho he fet perquè és evident que la situació no pot seguir així indefinidament", va afirmar Torramadé.

De fet, no ocupa el càrrec de president des del 10 de desembre quan va decidir apartar-se temporalment de forma voluntària per evitar que la "pressió mediàtica" provocada per l'afer de les denúncies creuades per extorsió i assetjament sexual amb Amador esquitxés la corporació. Vuit dies després va intentar tornar però els seus mateixos socis de govern li ho van impedir.

"Sóc una persona acostumada a fer i treballar, a crear, a construir, a donar respostes efectives... i no a deixar que passi el temps sense poder actuar", ressalta Torramadé en el comunicat.

Si tot va segons el previst, Torramadé deixarà la presidència però continuarà com a diputat en l'equip de govern. Segons ressalta, la seva decisió també busca que la Diputació pugui recuperar la normalitat i "desenvolupar les seves funcions" d'ajuda als municipis.

"També sóc conscient que en una institució on no hi ha elecció directa, és bàsica la confiança i el suport dels companys que t'han escollit per al càrrec de president", exposa Torramadé. És precisament aquest suport el que va perdre quan va intentar presidir el ple de pressupostos sense haver avisat prèviament del seu retorn. A més, també es va treure el suport als seus càrrecs de confiança, Josep Maria Bros i Rosa Pórtulas.

Una situació lamentable

Torramadé assegura que durant les darreres setmanes ha viscut "una lamentable i estranya situació" perquè, diu, hi ha hagut "persones i mitjans" disposats "a fer molt mal" a la seva reputació i a la seva imatge. Per això, assegura que no té "en absolut, cap mena de responsabilitat, ni civil, ni penal, ni política, en cap de les falses acusacions que directament o de forma indirecta s'han fet". "No tinc res a amagar, i no tinc res del que avergonyir-me. Ben al contrari, avui em sento absolutament orgullós d'haver actuat, sempre i en tot moment, en interès dels municipis de Girona", afirma Torramadé.

Finalment, Torramadé detalla que està "convençut" que "ben aviat es resoldran i aclariran totes les acusacions formulades contra ell. "Llavors, tots els que les han fet s'hauran de disculpar, i tots els mitjans ho hauran d'aclarir", detalla. A més, ressalta que es reserva el seu dret a emprendre les accions legals que consideri oportunes contra "aquells que s'han dedicat a difamar sense proves, sense fets", en una referència implícita al seu cap de Protocol, Josep Maria Amargant, a qui va confiar la negociació amb Minerva Amador.

"M'aparto, doncs, de la Presidència, amb la voluntat de protegir una institució que estimo i aprecio, i per la qual he treballat molt. Desitjo tota la sort i tot l'encert al nou President, que comptarà, sempre, amb el meu suport i respecte", va concloure Torramadé.

Malgrat apartar-se de la Diputació, Torramadé mantindrà l'alcaldia de Salt. El passat dilluns va aconseguir evitar que prosperés una moció de reprovació del PSC.