Una casa assaltada i una família atemorida a la setmana. Aquest és el balanç de 2012 pel que respecte a robatoris amb violència i intimidació a cases de la demarcació de Girona, un tipus de delicte que de 2011 a 2012 ha experimentat un creixement d'un 86%: de 29 casos a 54. Un 10% dels que es van produir a tot Catalunya durant l'any passat, 567, i que representen alhora un 6% més que els que es van registrar l'any anterior. Fa uns dies els Mossos d'Esquadra de Girona admetien que l'any tot just finat havia estat complicat a causa d'aquests robatoris, que inflingeixen un lògic desassossec tant a les víctimes directes com als veïnats on es produeixen. En vista de les dades no n'hi ha per menys, i l'actuació policial per combatre-ho ha passat a la categoria d'emergència en l'àmbit de tot Catalunya.

El punt d'inflexió va ser la mort, el 18 de novembre, de l'empresari Jordi Comas a la seva casa de Platja d'Aro, assaltada per tres lladres que es van aprofitar d'un jardí enfosquit i uns murs fàcils de franquejar. En aquell moment, l'operatiu Habitatge dels Mossos d'Esquadra es va activar a nivell 3: sota les ordres de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sant Feliu de Guíxols, es van efectuar controls de trànsit aleatoris i batudes d'identificacions per recaptar informació per a la investigació del crim, que segons fonts policials ara per ara està encallada.

Però segons ha indicat el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, aquest operatiu ja portava 10.000 hores de vigilància perquè el robatori a cases del Baix Empordà feia mesos que havia esdevingut un problema. A partir d'un greu assalt a Campllong, ocorregut el 30 de novembre, en el qual a dues dones que van ser ruixades amb el gasoil de la caldera se'ls va acostar un paper encès, l'operatiu va entrar en nivell 2 i va implicar totes les comissaries de Mossos i policies locals de Girona. Ahir, a partir de l'assalt a una masia de Granollers que va concloure amb una víctima, un home de 7o anys, greument ferida, l'operatiu va entrar en fase 1: nivell nacional; sota les ordres directes del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Milan.

La idea que va pretendre transmetre ahir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que va assistir a la junta extraordinària de seguretat de l'Ajuntament de Platja d'Aro per tal de conèixer com va tot entorn el crim de Comas i les mesures de seguretat que vol emprendre el municipi -la cabdal i primera és la instal·lació de 25 càmeres, 15 als accessos d'urbanitzacions i 10 al nucli urbà-, és que la situació està sota control. "Som conscients de l'abast del problema, i per això hem eixamplat el prisma per destinar-hi més mitjans: només en una setmana, des de divendres passat fins avui (ahir), ja s'han detingut 24 persones relacionades amb assalts a domicilis" de Girona, va explicar Espadaler. La percepció d'inseguretat supera la realitat, va interpretar el conseller, que malgrat tot va admetre que aquest delicte és un "problema preocupant".

Delinqüència diversa

El conseller es va resistir a dibuixar un perfil del delinqüent que practica aquest tipus d'assalts perquè, en base les detencions recents, només es pot afirmar que és "molt divers: hi ha gent d'aquí, d'altres de fora, i els mou des de la venjança al pur robatori. Molts coneixen bé allà on entren. El patró que sí que hi ha és que els robatoris violents són més freqüents en primeres residències, mentre que els robatoris amb força proliferen a les segones", va relatar el conseller, fent esment a un altre assumpte que també porta de corcoll les policies gironines, els saquejos de cases buides. El Baix Empordà també destaca en nombre de casos violents pel que fa a la resta de Catalunya; el motiu de per què és així és una incògnita ara per ara, va indicar Espadaler.

Una altra dada que el conseller va plantejar amb optimisme és que l'índex de resolució d'aquest tipus de delictes és d'un 60% i, va reblar, "com més dedicació més alt és l'índex de resolució". De fet, fins fa pocs dies l'estadística en aquest aspecte apuntava a un modest 50% segons comunicava Interior, però les detencions dels darrers dies n'han propulsat una reviscolada.

Pel que fa a calmar els ànims dels municipis més afectats amb la promesa d'una injecció de policies de nova fornada, aquest discurs ha passat a millor vida. Espadaler va admetre ahir que és "poc problable" que enguany hi hagi promoció dels Mossos d'Esquadra, i ja van dos anys consecutius sense agents de relleu. Els pressupostos hi diran la darrera paraula.