Gran expectació dels veïns i curiosos en els registres a la immobiliària i l'Ajuntament de Lloret de Mar.Agents de la Guàrdia Civil amb la cara tapada esperant a la porta de la immobiliària on l'arquitecta detinguda tindria el despatx.

La Guàrdia Civil també va entrar a l'Ajuntament per agafar documents dels implicats.Un dels policies amb molts documents a les mans, que van estar escorcollant fins la tarda.

Lloret de Mar va ser l'escenari central ahir d'un fort cop policial contra la màfia russa instal·lada al municipi. La Guàrdia Civil va detenir quatre persones en el marc d'una operació contra un grup dedicat al blanqueig de capital a Espanya, que s'estima que hauria pogut arribar a blanquejar fins a 56 milions d'euros en els darrers anys. La multitudinària intervenció desplegada al municipi, que rep el nom d'operació Clotilde, està dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco i va generar una gran expectació entre els veïns, que es van acostar a l'Ajuntament i a una immobiliària del passeig per veure què passava.

Els detinguts són l'empresari rus Andrei Petrov, suposat líder de la trama; el seu pare, B. Pertrov; la seva secretària personal, J.O.; i la quarta persona és l'arquitecta Pilar Gimeno, que feia treballs per a les empreses de Petrov i tenia el despatx a la immobiliària Finques Gimeno, situada al passeig de Mar. A tots els detinguts se'ls imputen delictes contra la hisenda pública, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Segons la Guàrdia Civil, l'activitat principal del grup consistia en el blanqueig de capitals procedents de Rússia, que després de passar per tercers països, alguns d'ells considerats paradisos fiscals, arribaven a Espanya per realitzar inversions de tipus financer i immobiliari. De fet, segons la Guàrdia Civil, el principal responsable del grup havia creat una sèrie d'empreses que, comptant amb la col·laboració i assessorament de nombrosos persones, "s'havien infiltrat en el teixit econòmic i social de la zona", realitzant nombrosos operacions financeres i immobiliàries i fins i tot esponsoritzant clubs esportius de la zona. Això és el que va fer a Lloret, on Petrov tenia dues companyies: Vikser Finkas Management SL i Development Diagnostic Company SL. A través d'aquesta segona, va promoure diversos projectes com la construcció del centre comercial de la plaça de braus, ja en funcionament, la remodelació dels terrenys de l'hotel Blanca Aurora i també va patrocinar el club de futbol de Lloret -Presidit pel regidor d'Obra Pública, Josep Valls- i el club d'hoquei -que havia presidit l'exalcalde Xavier Crespo. A més, en aquestes obres és en les que va treballar l'arquitecta detinguda.

La xarxa criminal comptava també amb societats i col·laboradors estratègicament ubicats en diversos països com Illes Seychelles, Xipre, Andorra, República Eslovaca i Illes Verges Britàniques, entre d'altres. A més, el grup mafiós tenia relacions societàries amb dues organitzacions criminals d'aquest país: Solntsevskaya i Solomonskaya. I també se'l vincula amb Semion Mogilevich, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI, segons fonts de la investigació.

La Guàrdia Civil també va informar que el gràcies a les investigacions practicades, s'ha aconseguit identificar als integrants de l'entramat, que estava establert a Lloret, tot i que comptava amb un cap que dirigia els fils des de Rúsisa. I van afegir que es tractaria d'una clara estructura jeràrquica.

L'operació va començar ben d'hora amb diversos registres en els domicilis i els llocs de treball dels implicats i amb l'arribada de la Guàrdia Civil i el fiscal Anticorrupció, Fernando Bermejo, a l'Ajuntament, on van reclamar informació sobre operacions urbanístiques promogudes pels detinguts, com ara la construcció del centre comercial de l'antiga plaça de Braus. A més, segons la Guàrdia Civil, en els registres realitzats als domicilis, els agents van confiscar nombrosa documentació, que s'analitzarà els propers dies. I en el domicili del principal sospitós (Andrei) també es va intervenir un fusell d'assalt Kalaixnikov, que s'haurà de remetre al Laboratori Central de Criminalística per al seu estudi.

A l'Ajuntament s'hi va entrar amb un requeriment judicial, "a fi de recopilar determinada documentació que els permeti completar la investigació", segons la Guàrdia Civil. I, de fet, és el mateix que va indicar l'alcalde Romà Codina que va afirmar trobar-se "tranquil" perquè cap personal del consistori estaria implicada.

El cos policial va destacar també que ha requerit informació i suports a nombrosos serveis policials i d'intel·ligència estrangers, així com d'organitzacions internacionals com Europol, la participació de la qual ha resultat determinant.

La nombrosa presència de la Guàrdia Civil davant de la seu de l'Ajuntament i en la immobiliària on Gimeno tindria el seu despatx va atreure a desenes de veïns i curiosos, que miraven i preguntaven a tots els mitjans el que succeïa.

La Guàrdia Civil va informar que la investigació continua oberta i no es descarta la pràctica de noves detencions en els pròxims dies. De tota manera, es va informar que els quatre detinguts seran conduïts a les dependències de la Guàrdia Civil a Madrid durant el cap de setmana i està previst que siguin posats a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional dilluns, quan declaran.

Es va iniciar el 2011

Segons va informar la Fiscalia Anticorrupció, la investigació es va iniciar el 2011 en col·laboració amb la Guàrdia Civil després de detectar les activitats d'una organització criminal procedent de Rússia i que s'estava establint a l'Estat amb la finalitat de blanquejar capitals obtinguts il·lícitament al país d'origen. Segons estimacions de la Fiscalia Anticorrupció, els membres han participat en un gran número de productes financers i operacions bancàries amb un capital total d'uns 56 milions.

Per altra banda, segons recollia ahir el País, la fiscalia anticorrupció ja sospitava des de fa temps de les possibles relacions entre el consistori presidit per Xavier Crespo i Development Diagnostic Company. Per això, va demanar fa menys de dos anys la imputació de l'exalcalde. Donada la condició de diputat de Crespo (i, per tant, aforat) els fiscals van presentar la querella davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va descartar la imputació de Crespo en considerar que no hi havia indicis suficients per incriminar-lo, segons el rotatiu de Madrid. Ara, el procés sembla que agafa un altre caire i caldrà esperar per veure si hi ha alguna detenció política. De fet, l'actual cap de l'oposició, Marc Fuertes, va alertar que hi podria haver polítics del municipi imputats "en breu".