Després d'un cap de setmana intens a l'entorn de l'operació Clotilde, Xavier Crespo parla del cas.

Nega haver rebut diners d'Andrei Petrov?

Tot el que fa referència a si jo he cobrat és fals. Jo no he cobrat mai ni un euro, ni d'aquest senyor ni de cap. Després, durant el temps que vaig ser alcalde de Lloret, les qüestions urbanístiques del cas es van fer dins la legalitat i correctament.

I quan es parla de negocis amb Petrov?

Cap negoci.

I sobre els patrocinis amb els clubs d'hoquei i futbol de Lloret?

L'empresa va tenir la voluntat d'implicar-se amb el teixit associatiu, i en aquest cas, amb l'esport. I es va comprometre a patrocinar durant quatre anys aquests dos clubs. I tinc coneixement que l'empresa els va patrocinar durant tres anys i el quart no ho va complir, i es queixava del maltractament de l'Ajuntament.

Per què "maltractament"?

Maltractament perquè suposo que tenia unes expectatives i algunes coses que li semblaven que havien de ser d'una altra manera, i nosaltres fèiem complir la legalitat. I el que es podia fer es feia i el que no, no es feia. I ell no va complir el seu compromís amb les entitats.

Quines eren les condicions que Petrov demanava a l'Ajuntament i que no se li van concedir?

No ho sé, perquè jo crec que estava en el meu últim any de mandat o ja no hi era. Però, en tot cas, l'Ajuntament va complir la legalitat que marca el POUM.

I, per això, Petrov denunciava "maltractament" de l'Ajuntament?

ha dit ni "mu", ni "mu" sobre l'alcalde, des del punt de vista judicial.

Una de les persones detingudes, l'arquitecta Pilar Gimeno, ha tingut vinculació amb el consistori?

No, és una arquitecta que desenvolupa la seva feina com a professional particular. Ella no ha estat mai treballadora del consistori.

Què opina de la detenció del president del club d'hoquei de Lloret, Joan Lluís Perarnau?

És injusta, del tot. És una bona persona que no ha fet cap negligència i que, en aquest cas, doncs ha rebut el patrocini que van pactar per part d'aquests senyors i l'ha utilitzat en benefici del club: de la seva base, dels seus entrenadors, pel funcionament de l'entitat... I aquest senyor [Joan Lluís Perarnau] no té cap més relació amb aquesta empresa. De cap manera.

Com va conèixer Petrov?

Me'l van presentar a l'Ajuntament, perquè volia fer unes obres. I així el vaig conèixer, i també en algun partit d'hoquei que havia anat a veure. Però no teníem una relació personal fluïda, ni molt menys.

Per a quines obres va tractar amb Andrei Petrov?

Fonamentalment, per la plaça de braus de Lloret. I després, pels terrenys de l'hotel Blanca Aurora, però va ser més tard i no recordo si va ser en la meva època com a alcalde.

Què exigia Petrov?

No hi havia exigències. Nosaltres havíem redactat el POUM, que és diferent al que hi havia fa tants i tants anys a Lloret de Mar, i havíem pensat que hi havia d'haver una plaça pública, un aparcament soterrat, un espai de serveis per al municipi i que també estaria bé un centre comercial. Llavors, se'ls va dir que això [el centre comercial de la plaça de braus] s'havia d'encaixar segons el POUM. I va ser una bona aportació pública que s'ha fet en aquest espai.

Les acusacions de la Fiscalia Anticorrupció són una invenció?

Jo no sé si aquesta gent són una xarxa o màfia. Però per a nosaltres eren els representants d'una empresa. De la resta no en tinc ni idea.

Hi ha indicis a investigar?

De l'Ajuntament i de membres electes no hi ha cap investigació. Respecte al club d'hoquei, transparència total. No hi ha cap negligència per part d'aquesta entitat. I respecte a mi, ara m'he assabentat -per la premsa- que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Jutjat de Blanes ja m'han revisat. I ni la fiscalia ni els jutges m'han imputat res, i han dit que no tenia cap vinculació o cap negligència en aquests temes. I fins a dia d'avui ningú s'ha dirigit a mi. És més, jo avui he demanat al meu advocat que presenti un escrit indicant que em poso a disposició pel que em necessitin. Perquè jo no tinc res a amagar i no he fet res malament.

I estudia presentar una querella contra les informacions publicades per alguns mitjans que el vinculen amb el cas Clotilde?

Les úniques querelles que he posat són contra les difamacions i les injúries, de fa bastants anys, del senyor Marc Fuertes. Ja li he posat fins a set querelles, i totes han estat acceptades, i està imputat per totes elles. Ha volgut crear un caldo de cultiu contra mi, contra el meu entorn, contra la meva família, contra el meu equip de govern, contra CiU, que no puc permetre.

L'operació Clotilde va suposar que, finalment, no fos nomenat secretari de Seguretat a Interior?

Vist ara el que ha sortit, és possible. Tot i que tinc la sort que el meu grup polític em dóna ple suport i estic plenament integrat a Convergència i Unió. I, d'una manera o altra, jo treballaré pel grup.

Què hi diu sobre el fet que s'hauria intervingut el telèfon de Petrov i s'haurien detectat converses amb vostè?

Jo amb el senyor Petrov potser hi he parlat un parell de cops. Sí, ?potser és possible. Jo no ho nego i no tinc cap problema en què hi hagi pogut parlar. És que ni recordo de què deuríem parlar. Si hi he parlat, ha estat en comptades ocasions.

Què hi pot haver a la documentació que es va extreure divendres del consistori de Lloret?

Van venir a demanar informació, no a emportar-se'n. Pel que jo he ?escoltat: els IBI, els empadronaments... i les qüestions urbanístiques. Que, per cert, ja se'ls hi va dir que es poden consultar a través de la pàgina web del consistori. I el senyor Petrov és un empresari que va construir en dos espais de Lloret i jo era l'alcalde que, al final, donava els permisos. No ens vinculen en res.

Creu que hi ha alguna persona innocent entre els detinguts?

Confio que el senyor Perarnau surti el més aviat possible. I que ?l'arquitecta Pilar Gimeno també.

I la resta d'imputats?

Els altres no els conec.