El nom de Xavier Crespo és aquests dies en boca de l'opinió pública del país. L'exalcalde de Lloret i diputat de CiU al Parlament, ?lluny d'amagar-se s'ha prodigat en pràcticament tots els mitjans, responent diligent a les preguntes en relació amb l'operació contra la màfia russa al municipi que ell va representar. Sobretot a la pregunta del milió ("va rebre diners de Petrov?), la resposta a la qual ha estat contundent: "No".

Tanmateix, no totes les explicacions que Crespo ha donat aquests dies als mitjans han estat tan claress. En l'entrevista que Diari de Girona va publicar ahir, Crespo assegurava, amb no gaire convenciment, que la seva relació amb Petrov era gairebé testimonial: "Jo amb el senyor Petrov potser sí hi he parlat un parell de cops. Sí, potser és possible. Jo no ho nego. És que ni recordo de què hauriem pogut parlar. Si hi he parlat, ha estat en comptades ocasions".

Ara bé, altres mitjans d'àmbit nacional recullen una afirmació més precisa i segura de l'exalcalde: "Vaig fer un viatge amb Petrov a Rússia per conèixer la seva empresa".

El presumpte cap de la trama mafiosa va confirmar ahir en la seva declaració davant del jutge que havia pagat a Crespo aquest viatge (amb la família), així com també un altre amb motiu d'una fira turística. El diputat només va admetre aquesta segona estada a Rússia en l'entrevista a El Periódico, afirmant que "vaig tornar-hi representant l'Ajuntament. Uns viatges que, com és natural, va pagar el consistori". I també només en aquest mitjà Crespo també va admetre que havia dinat amb Petrov i el regidor d'Urbanisme de Lloret, Josep Valls, al restaurant Botafumeiro de Barcelona.

Crespo va assenyalar ahir que el motiu del viatge (o viatges) era purament professional i d'interès pel municipi, ja que Petrov l'hauria convidat a conèixer l'empresa per a la qual treballava (Gazprom), dedicada al manteniment d'oleoductes i gasoductes en l'àmbit internacional. En paraules del diputat a RAC1: "Quan vaig ser-hi, em va fer la sensació que estava acompanyant una gent que semblaven del Govern rus. Per la forma de passar pels aeroports, pel tracte que rebien... Havia de ser gent d'Estat". Segons Crespo, això va ajudar a convèncer-lo que l'empresa d'Andrei Petrov era completament legal i seriosa per invertir en Lloret.

La resposta a la pregunta "Va rebre regals de Petrov?" també ha confós els periodistes. Crespo va contestar: "No recordo haver rebut cap regal". Davant d'aquesta desconcertant declaració, els entrevistadors de les dues principals ràdios de Catalunya no van tenir més alternativa que repreguntar: "Com pot ser que no recordi si li han fet regals o no?". A Catalunya Ràdiol'exalcalde va acabar contestant: "No vaig rebre cap regal"; en canvi a RAC1: "No recordo haver rebut cap regal".

Nou xoc amb Fuertes

Xavier Crespo ha posat nom propi al "malson" que està vivint en relació amb l'operació contra la corrupció a Lloret. El regidor del Moviment Independent de Lloret (Millor), Marc Fuertes, és, segons el diputat convergent, l'originari de la campanya de desprestigi. Ahir van tenir un cara a cara a RAC1 en el qual Crespo li va retreure les imputacions per injuriar-lo i calumniar-lo a ell i la seva família, i Fuertes va insinuar que la relació de l'exalcalde amb Petrov i la seva empresa era més profunda de la que es volia fer creure.

El regidor i l'exalcalde no només van discutir sobre la màfia russa, sinó també sobre els orígens d'una confrontació mútua amb tots els ingredients d'un ?culebrón televisiu. Crespo va acusar-lo de tenir concessions irregulars per a Carrilets Turístics de Catalunya, empresa seva. Fuertes va dir que l'orígen de tot va ser un ?incident per abús d'autoritat.