Va ser el primer a declarar i el primer en entrar a presó. El magistrat de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, va decretar ahir presó incondicional per al presumpte cap de la màfia russa a Lloret de Mar, Andrei Petrov, després que reconegués que va pagar dos viatges a Moscou a l'exalcalde i actual diputat al Parlament de Catalunya per CiU, Xavier Crespo. El polític només ha reconegut un dels viatges i explica que, en aquella ocasió, només va ser per anar a comprovar la solvència de l'empresa que havia de fer-se càrrec de la construcció del centre comercial a l'antiga plaça de braus de Lloret.

En la seva declaració, Petrov va admetre davant del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, que dels dos viatges que va pagar a Crespo un va ser amb la seva família i l'altre només tenia com a objectiu participar en una fira de turisme a la capital russa. A més, el presumpte cap de l'organització també va explicar que patrocinava el Club Hoquei Lloret quan l'Ajuntament li va adjudicar el 35% de la gestió del centre comercial construït a la plaça de braus.

Tanmateix, la Sexta també recollia com Petrov hauria admès també que va pagar a Crespo a canvi d'aconseguir adjudicacions d'obra. Segons informa la cadena de televisió, la Guàrdia Civil ha trobat a casa de l'imputat el document on registrava la seva comptabilitat i on apareixen pagaments per valor de 360.000 euros per Crespo i el que era el seu regidor d'Urbanisme, Josep Valls.

La cadena de televisió assegura que el rus ha explicat al jutge que Crespo i Valls l'obligaven a patrocinar els equips locals d'hoquei i futbol a canvi d'adjudicacions d'obres. I, segons consta en un document comptable trobat a casa de Petrov, aquest hauria pagat 360.000 euros en patrocinis pantalla a aquests dos càrrecs públics. Uns diners que no arribaven als equips i, pel que sembla, acabaven a les butxaques de l'exalcalde, que també era president del club d'hoquei, i del regidor, que era president del club de futbol.

I no acaba aquí. La Sexta assegura que la investigació revela que ambdós polítics obligaven a pagar la nòmina de la dona de Crespo, vicepresidenta del club d'hoquei, i la de Valls com a president del futbol. Extrem que ha estat negat per l'exalcalde.

Presó sense fiança

El magistrat va decretar presó provisional i sense fiança per a Petrov imputant-li els delictes de pertinença a organització criminal per la seva vinculació amb la màfia russa, blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal, falsedat en document mercantil i suborn. La maeixa sort han compartit el cunyat del rus, Konstantin Mischanin i l'arquitecta de la població, Pilar Gimeno.

A Mischanin i Gimeno se'ls imputen els delictes de blanqueig de capitals, falsedat en document mercantil i suborn. L'arquitecta es va negar a declarar.

En llibertat amb càrrecs

Els altres tres detinguts en relació amb l'Operació Clotilde han quedat en llibertat amb càrrecs després de prestar declaració a l'Audiència Nacional ahir a la tarda, després que ho haguessin fet Petrov, Mischanin i Gimeno -que es va acollir al seu dret a no declarar.

D'aquesta manera van poder tornar a casa el pare del presumpte cap de la xarxa, Boris Petrov; el president del club d'hoquei, Joan Perarnau; i la responsable immobiliària Teresa Gimeno, germana de l'arquitecta.

Al pare de Petrov i Teresa Gimeno se'ls atribueixen els delictes de blanqueig de capitals i falsedat en document mercantil. A tots dos, a més, se'ls va retirar el passaport i se'ls ha prohibit abandonar el país mentre s'instrueix el procediment judicial. Per la seva banda, Joan Perarnau va quedar en llibertat sense mesures cautelars, després de ser imputat per un delicte de suborn.

L'operació Clotilde se salda d'aquesta manera amb tres persones a la presó i quatre persones en llibertat, però tots queden imputats per diversos delictes.

El jutge ja va interrogar dissabte la secretària de Petrov, Jessica Oleguin, i la va deixar en llibertat amb càrrecs per la seva condició d'"imputada protegida", ja que va col·laborar amb la justícia i és mare lactant d'una criatura d'un mes. Això no obstant, segueix imputada pels delictes de blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal i falsedat documental.

Els detinguts estan acusats de blanquejar més de 56 milions d'euros en dos anys en negocis de tota mena a Catalunya, a través d'una xarxa d'empreses vinculades a Semion Mogilevitx, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI.

La xarxa havia arribat a patrocinar, a través d'alguns dels seus membres, clubs esportius de la zona. També tenia societats i col·laboradors ubicats a les illes Seychelles, Xipre, Andorra, la República Eslovaca o les illes Verges britàniques, paradisos fiscals en alguns casos.

Tot plegat passava, segons les investigacions, en els temps en què l'actual diputat de CiU Xavier Crespo era l'alcalde de Lloret. Crespo, que no està imputat, s'ha defensat dels que el vinculen amb la trama. L'exalcalde ho nega tot i diu que sempre va actuar dins la llei. L'oposició d'Iniciativa a Lloret, però, considera que va donar tracte de favor a l'empresa d'Andrei Petrov, el principal detingut, en detriment de l'interès de la població.

Un altre imputat

Segons ha pogut saber Diari de Girona un altre ciutadà rus també ha estat imputat en el marc de l'Operació Clotilde i ja va prestar declaració davant la Guàrdia Civil. No obstant, està previst que a finals de setmana sigui interrogat també pel magistrat Eloy Velasco per la seva presumpta relació amb la xarxa que liderava Andrei Petrov i que ha desencadenat, fins al moment, la detenció de sis persones a Lloret.