La Guàrdia Civil va detenir ahir abans de les vuit del matí el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lloret, Josep Valls, en una intervenció que es va dur a terme a la vivenda de la seva mare, on viu. La investigació dirigida per la Guàrdia Civil, la fiscalia anticorrupció i l'Audiència Nacional implica Valls en la suposada trama de blanqueig de capital vinculada a la màfia russa que, segons calculen els investigadors, podria haver blanquejat més de 56 milions d'euros. Actualment, Valls és el responsable de Via Pública i el president de l'equip de futbol de Lloret, que rebia el patrocini de l'empresa Development Diagnostic Company (DDC), propietat de Petrov.

L'actual primer tinent d'alcalde va ser el màxim responsable d'Urbanisme al consistori durant els dos mandats de Xavier Crespo i va ser durant aquella època que l'Ajuntament va arribar a acords urbanístics amb DDC. Una de les actuacions urbanístiques que van acordar va ser la reconversió de l'antiga plaça de Braus en una superfície comercial. Tot i que d'entrada havia de ser una zona esportiva, el consistori i DDC van arribar a un acord per reconvertir l'espai per a usos comercials. La decisió va ser criticada per l'oposició però va prosperar en un ple municipal de l'any 2009. També va ser en aquest projecte que el consistori va perdonar 133.000 euros en impostos a l'empresa.

A banda de les relacions amb l'empresa a nivell urbanístic, Valls també era i és el president del club de futbol Lloret que, igual que el d'hoquei, estava patrocinat per l'empresa de Petrov. De fet, en el marc de l'operació Clotilde ja van detenir el president del club d'hoquei, Joan Lluís Perarnau, que va quedar en llibertat provisional després de declarar a l'Audiència Nacional. Ara s'ha detingut Valls, a qui se l'acusa d'un delicte de ?suborn i està previst que declari les properes hores davant Velasco.

Escorcoll a les oficines

Després de la detenció, la Guàrdia Civil va escorcollar les oficines del Club de Futbol Lloret, en el marc de l'operació contra la màfia russa. La intervenció es va dur a terme en presència de Josep Valls, que després de ser traslladat a la Comandància de la Guàrdia Civil de Lloret, el van portar en un vehicle a les dependències del club de futbol. I quan el primer tinent d'alcalde de Lloret era traslladat de la Comandància al vehicle, diversos veïns el van insultar dient-li "xoriço" i criticant que, presumptament, s'apropiés de quantitats de diners quan "hi ha tant d'atur".

Així doncs, el primer tinent d'alcalde va arribar a les dependències de la zona esportiva custodiat pels agents de la Guàrdia Civil que estan investigant el cas. Ni en l'arribada ni en la sortida va anar emmanillat, però sí custodiat pels agents. Un cop a les dependències del club també hi van entrar agents amb caixes que contenien documentació relacionada amb la investigació. Segons la investigació del cas, el club de futbol rebia el patrocini de l'empresa DDC, propietat del suposat cap de la xarxa, Andrei Petrov. L'escorcoll a les instal·lacions va durar una hora i mitja, des de dos quarts de dotze i fins a la una del migdia.

L'operació Clotilde, doncs, s'ha saldat fins al moment amb tres persones a la presó i quatre en llibertat, però tots queden imputats per diversos delictes. I ara, faltarà saber què dicta el jutge després de sentir les explicacions de Valls, acusat de suborn. De fet, algunes fonts van apuntar ahir que l'operació contra la màfia russa s'hauria donat per tancada amb la detenció del primer tinent d'alcalde.

Per al suposat cap de la màfia russa a Catalunya, Andrei Petrov, el jutge Eloy Velasco va dictar presó sense fiança per delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat mercantil i suborn. Petrov va admetre que va pagar dos desplaçaments de l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU, Xavier Crespo, a Moscou, un dels quals Crespo l'hauria fet amb la seva família, i un altre per una fira turística.

Les altres dues persones que han anat a presó per ordre del jutge són el cunyat de Petrov, Konstantin Mischanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, a qui el jutge imputa delictes de blanqueig de capitals al si d'organització criminal, falsedat i suborn. El jutge considera que Mischanin era la mà dreta de Petrov i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, mentre que Gimeno era la persona que suposadament hauria fet de mitjancera entre Petrov i l'Ajuntament. Les altres persones que queden en llibertat són el president del Club d'Hoquei, imputat per un delicte de suborn i sense cap mesura cautelar; el pare de Petrov, que té prohibit sortir de l'Estat i acusat de blanqueig i falsedat; i la germana de l'arquitecta, Teresa, a qui tampoc s'ha imposat cap mesura cautelar però que està acusada de blanqueig i falsedat documental.