Prevaricació i suborn. Aquests són els dos delictes que el magistrat de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imputi a l'exalcalde de Lloret i actual diputat al Parlament per CiU, Xavier Crespo, per tal que pugui ser interrogat en relació amb l'operació Clotilde contra la màfia russa, endegada per la Guàrdia Civil divendres passat i que ahir, amb la detenció del primer tinent d'alcalde de la localitat selvatana, Josep Valls, acumula vuit persones arrestades.

Està previst que en els propers dies el magistrat enviï al TSJC una exposició raonada amb els indicis que obren a la causa contra Crespo i on està previst que qualifiqui els fets com a possiblement constitutius dels delictes de prevaricació i suborn. La situació es produeix perque l'exalcalde és actualment diputat al Parlament i, per tant, es tracta d'un aforat, cosa que implica que haurà de ser la sala Civil i Penal del TSJC la que decideixi si l'interroga.

Ahir mateix, el titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional va enviar un escrit al Parlament per tal de demanar que acredités la condició d'aforat de l'exalcalde, cosa que va fer de forma immediata. Aquesta confirmació és el que motivarà que els propers dies el magistrat enviï a l'alt tribunal autonòmic els indicis relatius a Crespo per tal que l'interrogui.

La decisió del jutge arriba tan sols un dia després de les declaracions dels principals imputats en el cas: el suposat cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov, la seva mà dreta, Konstantin Mischanin, l'arquitecta Pilar Gimeno i la seva germana Teresa, el president del club d'hoquei, Joan Perarnau i el pare de Petrov, Boris. La secretària de Petrov, Jessica Olguin, va declarar dissabte.

I és que en les declaracions de dilluns, Andrei Petrov va reconèixer haver pagat a Crespo dos viatges a Moscou. El polític només en va admetre un explicant que, en aquella ocasió, el va realitzar per tal de comprovar la solvència de l'empresa que havia d'encarregar-se de construir un centre comercial en els terrenys de l'antiga plaça de braus del municipi. No obstant, Petrov va indicar que havia costejat un viatge a l'exalcalde i la seva família i un altre per participar en una fira de turisme.

Petrov també va assegurar que patrocinava el Club d'Hoquei i el Club de Futbol de Lloret quan l'Ajuntament li va adjudicar el 35% de la gestió del centre comercial construït a la plaça de braus. Un patrocini que està essent investigat per la Fiscalia Anticorrupció per tal d'esbrinar si els 10.000 quadrimestrals desemborsats durant tres anys van servir per pagar a càrrecs de l'ajuntament amb l'objectiu d'aconseguir favors.

En aquesta línia, la cadena de televisió la Sexta informava dilluns que Petrov hauria admès haver pagat a Crespo per tal d'assegurar-se adjudicacions. Informava la cadena que la Guàrdia Civil havia trobat a casa del rus el document on registrava la comptabilitat i on apareixien els pagaments per valor de 360.000 euros a l'exalcalde i el regidor d'Urbanisme, Josep Valls. No oblidava mencionar la cadena de televisió que la investigació posava de manifest que ambdós polítics l'obligaven a pagar la nòmina de la dona de Crespo, vicepresidenta del Club d'Hoquei, i la de Valls com a president del futbol.

La situació dels detinguts

Dilluns, el jutge va decretar presó provisional sense fiança per a Andrei Petrov, Konstantin Mischanin i Pilar Gimeno, als quals imputa els delictes de blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal, falsedat en document mercantil i suborn. A Petrov també l'imputa un delicte de pertinença a organització criminal. El mateix dilluns també van quedar en llibertat amb càrrecs Boris Petrov, el president del club d'hoquei de Lloret, Joan Perarnau, i la responsable immobiliària Teresa Gimeno, a qui se'ls imputa un delicte de blanqueig de capitals i falsedat en document mercantil.

La secretària d'Andrei Petrov, Jessica Olguin, va quedar en llibertat dissabte però segueix imputada per blanqueig de capitals i falsedat documental. El magistrat la va deixar en llibertat a petició del fiscal anticorrupció perque havia col·laborat amb la justícia i perquè és mare d'un nadó d'un mes a qui està alletant.