El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado considera que el secretari general de CDC Oriol Pujol Ferrusola "va coordinar, dirigir i emparar l'activitat delictiva" dels imputats en la trama que suposadament volia arreglar un concurs d'adjudicació de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Així consta en l'informe de l'acusació al qual ha tingut accés El Periódico. Segons la tesi de l'acusació, la intenció era constituir una societat per rebre una d'aquestes concessions i "així lucrar-se personalment".

Després d'analitzar les converses intervingudes en els implicats en aquesta presumpta trama, la fiscalia considera que el secretari general de CDC va instar el nomenament de càrrecs públics implicats en la trama.

Segons recull El Periódico, primer hauria aconseguit que l'aleshores secretari general del Departament d'Indústria i Ocupació, Enric Colet, nomenés el convergent Josep Tous -persona de la seva confiança- com a mediador en el conflicte de les ITV. En segon lloc i segons considera el fiscal, Pujol hauria persuadit també Colet perquè nomenés l'imputat Isidre Masalles com a subdirector general de Seguretat Industrial. "Ara Oriol li trucarà i dirà: "Hòstia Isidre, et donem una nova oprtunitat, m'entens?", li va explicar Tous a Alsina en una de les converses intervingudes l'any 2011.

Precisament segons el punt de vista de la fiscalia anticorrupció, Josep Tous és un dels principals fonaments en aquest procés judicial. D'altra banda, l'acusació considera que, en previsió de l'increment d'estacions d'ITV que estava a punt d'adjudicar-se, els implicats, "al capdavant dels quals hi ha Oriol Pujol", van crear la societat Upprime, amb la finalitat de participar en el repartiment.

Les converses

El fiscal recull en el seu informe les converses dels implicats en la presumpta trama de les ITV. El nom d'Oriol Pujol apareix en nombroses ocasions. Els imputats en aquest cas l'anomenen de diverses maneres: "alt comandament", "gran cap Oriol", "el nostre líder espiritual" i "Zumosol".