El presumpte cap de la màfia russa a Lloret dedicada al blanqueig de capitals, Andrei Petrov, va tornar a declarar ahir davant el Jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. Les seves manifestacions es van centrar a confirmar el que ja havia indicat amb anterioritat, que va pagar regals i viatges al diputat de Convergència Democràtica de Catalunya, Xavier Crespo, mentre aquest era alcalde de Lloret.

El jutge Eloy Velasco el va citar a declarar per segona vegada per tal que ampliés les manifestacions de la setmana passada i així poder confirmar alguns extrems que restaven encara oberts i tenien relació amb les prebendes que hauria pagat a Crespo per tal d'aconseguir un tracte de favor a l'Ajuntament i tenir més facilitats en els projectes urbanístics que desenvolupava al municipi.

Petrov, que va presentar-se a l'Audiència Nacional amb un nou advocat, va tornar a reafirmar que va pagar regals al diputat i alcalde del municipi selvatà. D'aquesta manera, va tornar a esmentar el rellotge de 3.000 euros que va entregar a Crespo pel seu aniversari, les ampolles de vi i paneres de Nadal que li havia regalat així com els dos viatges a Rússia que li va finançar. Un d'ells el va realitzar Crespo acompanyat de la seva dona i un dels seus fills, així com també l'arquitecta Pilar Gimeno i la seva família. Segons indica el Periódico, hauria sigut en aquest viatge que Petrov va pagar a les dues famílies viatges particulars en helicòpter, espectacles, sopars i bitllets en classe preferent per desplaçar-se a Moscou.

Conèixer els líders

En aquest viatge és on Petrov va presentar a Crespo els líders de la trama internacional russa de blanqueig, Víktor Kanaikin i Serguei Nalimov, segons va explicar el magistrat Eloy Velasco en l'exposició raonada que va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per tal que cités a declarar el diputat convergent com a imputat, donada la condició d'aforat que gaudeix aquest.

A més, també hauria sigut en aquest viatge que Petrov va parlar amb l'alcalde sobre la bonificació del 50% dels impostos que havia de pagar pel projecte urbanístic de la plaça de braus. Una bonificació que va ser aprovada pel ple amb els vots a favor de CiU i PP -Crespo i una altra regidora estaven absents i no van votar- i que va comportar que Petrov desemborsés només 133.000 euros.

També hauria sigut en aquest viatge quan Crespo va insistir en la necessitat de patrocinar els clubs d'hoquei i futbol de la població i és per aquesta raó que en la causa també s'investiguen els patrocinis que va fer Petrov, per un total de 280.000 euros durant tres anys, als equips d'hoquei i futbol de Lloret, uns diners que els investigadors consideren excessius i que podrien haver servit per subornar càrrecs del consistori. Aquests patrocinis estarien perfectament anotats en els comptes que Petrov té guardats en el seu ordinador.

De fet, segons el jutge, Petrov "es va veure obligat" a patrocinar aquests clubs per ordre de Crespo, qui "va idear fins i tot la forma de pagament".

El TSJC rep l'informe

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar ahir haver rebut l'exposició raonada elaborada pel magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco sobre l'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo.

L'escrit inclou els indicis que le jutge considera que vincularien Crespo amb el cap de la màfia russa. Ara, la Sala Civil i Penal del TSJC establirà qui són els tres magistrats que s'encarregaran de la causa i se'n designarà un que exercirà com a ponent. Com a pas previ a l'admissió per part del tribunal es demanarà un informe al fiscal del Tribunal Superior.

Un cop estudiada tota la documentació, si es considera que es donen els requisits necessaris, es dictaria una resolució en la que es consideraria l'aforat com a imputat en la causa. Seguidament, el magistrat instructor el citaria a declarar com a imputat i iniciaria les diligències preceptives.