El president de la Generalitat, Artur Mas, va dirigir ahir la primera reunió anticorrupció del seu mandat amb representants dels organismes de control institucional que va servir, segons va dir, per marcar els àmbits prioritaris en els que es pot actuar per "fer neteja" d'aquesta xacra. A més de Mas, a la reunió per la regeneració democràtica hi van participar la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno; el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol; el síndic major de Comptes, Jaume Amat; el síndic de Greuges, Rafael Ribó; el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i el secretari del Govern, Jordi Baiget.

En una conferència de premsa posterior a la reunió, el president català va assegurar que la reunió va ser "tremendament útil" i va anunciar un segon fòrum amb els mateixos participants per al proper dia 22 de febrer. Fins aleshores, les institucions treballaran per sintetitzar en un únic document de treball totes les idees debatudes durant les més de dues hores de la reunió, celebrada al Palau de la Generalitat. En la trobada s'hi van debatre diverses qüestions com el finançament dels partits, si un imputat ha d'abandonar els seus càrrecs, els recursos que s'han de garantir per permetre el bon curs dels processos judicials contra la corrupció o la recuperació d'acords ja pactats anteriorment pels partits per limitar despeses. Mas va defensar la necessitat de "treure tot el pus" de la corrupció i "desinfectar-la", encara que també va demanar que se separin amb "una línia gruixuda" casos particulars del funcionament generalment correcte de les institucions. Va advertir que, per moltes mesures per lluitar contra la corrupció que s'adoptin, "és molt difícil que s'eradiquin al 100 per cent aquestes pràctiques", si bé cal posar-hi els mitjans perquè, quan es produeixin "comportaments individuals privats", siguin castigats "amb mesures exemplars".

Mesures concretes

Com a una de les mesures concretes, Mas va anunciar que demanarà a la presidenta del Parlament que estudiï la manera de "transformar en normes i lleis" concretes un acord entre partits que es va produir el 2001 per limitar i controlar les seves despeses. A més de "repescar" aquest acord, el president de la Generalitat es va comprometre que "en els casos que requereixen investigacions potents i excepcionals" sobre corrupció, el Govern garantirà que "en l'àmbit de la justícia no hi faltin mitjans per investigar fins al fons". Sobre el finançament de partits, que també va estar sobre la taula, Mas va destacar que "tot està ja escrit" en la llei i, malgrat que s'hi poden fer propostes, "difícilment es podrà millorar molt", i va recordar que la Generalitat tenia les competències limitades en aquest àmbit. "En algun tema concret, com el de regulació dels partits polítics o el funcionament d'algun òrgan adscrit a l'Administració central, és molt possible que el Parlament hagi de traslladar a l'Estat" les seves propostes "per falta de competències de la Generalitat", va subratllar.

Mas també va proposar consensuar entre els partits en quin moment del procés judicial un càrrec polític ha d'abandonar les seves responsabilitats, però va defensar que, segons el seu parer, una imputació no hauria de comportar automàticament una dimissió. "Pot ser abans de la condemna, però en tot cas caldria procedir a la separació temporal o permanent dels càrrecs públics quan els processos judicials estan més avançats", va reflexionar afegint que creu que "no és sa per al sistema que al primer indici -una imputació- ja es consideri la persona culpable".

En tot cas, pensa que aquest debat l'han de fer els partits, tot i que les institucions reunides al Palau de la Generalitat poden ajudar a "donar llum i criteri" a les formacions polítiques, aportant exemples com les normes de funcionament pactades entre els jutges en supòsits de processament judicial d'algun membre del col·lectiu. Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va decidir posposar la reunió convocada per avui amb els principals representants dels grups parlamentaris per donar explicacions de la cimera a l'espera que se celebri el segon fòrum el 22 de febrer.