Durant els últims mesos diverses operacions judicials han sacsejat la política gallega, però cap com la Pokémon, que va somoure els fonaments de la política municipal a Galícia.

Aquesta operació que va començar en un jutjat de Lugo investiga l'existència d'una suposada trama per obtenir concessions i contractes públics mitjançant suborns en diverses ciutats gallegues. El nombre d'imputats ja supera la trentena, molts d'ells polítics. Però en l'operació Pokémon, a més de l'alcalde de Santiago de Compostel·la, Àngel Currás (PPdeG), el seu homòleg a Lugo, el socialista Xosé López Orozco -que a més és president del PSdeG- figuren també imputats, entre d'altres, l'exalcalde d'Ourense Francisco Rodríguez (PSdeG), que va deixar el càrrec, l'exregidor de Boqueixón (la Corunya), Adolfo Gacio (PPdeG), que també va deixar el càrrec després de la seva imputació, a més d'un exregidor del BNG.

Aquests imputats revelen que l'operació és transversal, afecta polítics dels tres partits tradicionals a Galícia -PP, PSdeG i BNG- i a diverses de les localitats més importants.

El tret de sortida de l'Operació Pokémon va començar al setembre, amb registres i confiscació de documentació als ajuntaments d'Ourense, Lugo, Santiago i Boqueixón, en els despatxos de la Conferència Hidrogràfica del Miño-Sil i en les oficines de la Corunya, Santiago i Ourense del Grup Vendex, que a través de diverses filials té concessions de l'ORA i la grua en diversos ajuntaments gallecs (Ourense, Lugo i la Corunya), a més de neteja d'escoles i dependències municipals o atenció a la gent gran en Boqueixón.

L'inici de l'operació va ser molt mediàtic, amb la detenció de 13 persones el primer dia, entre ells els alcaldes d'Ourense, el socialista Francisco Rodríguez, i el de Boqueixón, Adolfo Gacio (PP), a més de funcionaris de Lugo i Santiago, el president de la Confederació Hidrogràfica, Francisco Fernández Liñares (exregidor socialista de Lugo) i diversos càrrecs de l'entramat empresarial de Vendex (amb 30 societats), al punt de mira de la trama.

Un mes abans de les eleccions gallegues el desplegament va sorprendre en gran manera els partits polítics, a més de familiars i veïns dels detinguts, sota la batuta, amb mà dura i sense tremolar el pols (com en anteriors ocasions), de la jutge de Lugo Pilar de Lara . En resum, uns 50 involucrats en una trama en què s'investiguen contrac?tacions suposadament irregulars de serveis (Grup Vendex) en diversos ajuntaments gallecs o pagament de comissions, així com presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació de fons, suborn, falsedat documental, frau i tràfic d'influències. Una infinitat de protagonistes, vinculats pràcticament tots ells en algun moment amb el Grup Vendex a través de Doal (concessionària de l'ORA) o Sermasa, més centrada en neteja.

L'operació Carioca

Tanmateix, la investigació del cas es remunta almenys dos anys enrere, període en què De Lara estira del fil i tracta de desenvolupar una teranyina que parteix d'un niu: l'Operació Carioca. Un dels detinguts en la trama de prostitució descoberta per la jutge, el funcionari Lugo Javier Manuel Reguera Pérez, així com l'empresari Manuel Santiso González, sembla ser clau en l'origen de Pokémon.

Després de l'Operació Carioca, De Lara va demanar al Servei de Vigilància Duanera una investigació sobre els dos implicats en un presumpte delicte de blanqueig davant el sospitós augment dels seus béns. Segons el que va transcendir sobre les causes inicials, a la jutge li cridarien l'atenció els voluminosos comptes personals i els guanys en poc temps d'un dels ara detinguts, Javier Manuel Reguera, que va treballar d'operari de l'ORA a Lugo, per passar a ser funcionari i ocupar càrrecs en Doal, la filial de Vendex centrada en els serveis d'ORA i grua a Lugo, la Corunya i Ourense. Reguera, que va guanyar importants quantitats comprant i venent propietats, va ser un vincle clau partint de Carioca per arribar a Vendex i destapar Pokémon.

A més de les sospites per operacions immobiliàries i rendes personals, les punxades telefòniques ordenats per la jutge al gerent de Vendex, Adrián Cordero (detingut també), van aportar a De Lara l'altre nom suposadament clau en la trama, l'alcalde d'Ourense. Després d'hores de declaracions, ara queda un intens procediment d'imputacions i llibertats amb o sense càrrecs.