Robert Fauria va dimitir ahir de totes les seves responsabilitats polítiques deixant així l'alcaldia de Sant Hilari Sacalm i la presidència del Consell Comarcal de la Selva. Una dimissió que és la conseqüència de la seva implicació en l'operació Manga, per la qual va ser detingut dijous passat i posat davant la jutgessa de Lugo Pilar de Lara durant el cap de setmana. La magistrada el va deixar en llibertat sota fiança de 18.000 euros i li va imputar delictes de suborn, tràfic d'influències, malversació de fons públics i falsificació documental.

Fauria ahir en en la seva primera compareixença pública després dels fets va defensar la seva innocència i va assegurar que no se sentia culpable de res que tenia la consciència molt tranquil·la. Però va reconèixer que la situació que està afrontant després de la seva implicació en aquesta xarxa de corrupció l'ha "sobrepassat" i a més li ha causat un dany "irreparable" tant a ell com al seu entorn.

També va explicar que no havia comparegut abans perquè per primer cop s'havia marcat ell l'agenda dels passos que calia seguir i va dir que "potser havia estat egoista, però després d'estar amb la família havia de fer una reflexió".

A més, l'exalcalde de Sant Hilari va explicar que la seva renúncia als càrrecs és un tema que va decidir només veure's arrestat el dijous pel bé de les dues institucions que liderava i que l'experiència d'anar fins a Lugo i a posteriori havent d'estar arrestat durant 72 hores havia estat "duríssima". Tot i això, va defensar en tot moment la seva innocència i va assegurar que se l'havia implicat "de rebot" en aquesta operació que té el seu naixement a Galícia.

Fauria, però, durant la compareixença no va entrar més a fons amb la seva implicació en l'operació Manga al·legant que és un cas que es troba sota secret de sumari i no va admetre preguntes sobre el procés judicial que l'implica en la trama de corrupció.

La seva dimissió formal es produirà en el proper ple del Consell comarcal que serà el mes de març i també en un d'extraordinari el mateix mes a Sant Hilari, segons va assegurar el mateix dimissionari. I va proposar que el relleu sigui "ordenat" en les dues institucions que fins ara ha presidit. Amb tot, Fauria va dir que marxava però tenint clara la seva "vocació de servei públic" i va afirmar que en cap moment renuncia als seus ideals.

El ja exalcalde va comparèixer acompanyat del president de CDC a Girona, Pere Vila, aquest va qualificar la decisió de Robert Fauria de "gest d'alta política" i, com també va reconèixer el mateix dimissionari, va explicar que el partit no li havia demanat que deixés els càrrecs. I va assegurar que el partit donava suport unànime a la figura de l'expresident.

Els dos polítics van coincidir en què Catalunya viu un moment en el qual s'està "judicalitzant la política" i l'exalcalde de Sant Hilari va afegir que, al seu parer, "no és casualitat" que casos de corrupció ara surtin a la llum quan Catalunya ha començat el seu procés sobiranista.

Què fer amb Josep Valls

De fet, una de les altres operacions contra la corrupció política que hi ha engegades i que també afecten la Selva, és l'operació Clotilde. En aquest cas, el Consell comarcal de la Selva té entre les seves files un altre imputat, el conseller d'Hisenda Josep Valls i també tinent d'alcalde.

Al seu municipi, se l'ha apartat dels seus càrrecs fins que s'esclareixi la seva vinculació amb l'operació de blanqueig de diners i relacionada amb la màfia russa a Lloret. En canvi, al Consell, malgrat la insistència de l'oposició, el portaveu de CiU i conseller d'Hisenda de moment segueix en el seu càrrec malgrat que fos imputat en aquesta operació.

El president de CDC a Girona va ser preguntat ahir per si també ha de plegar dels seus càrrecs com ahir va fer Fauria. Però Pere Vila va assegurar que és un tema que "s'ha de tractar quan pertoqui, no avui" i va afegir que sobre els casos d'imputats, "s'han de parlar amb cada persona i valorar-ho".

A la sala de plens del Consell comarcal de la Selva ahir hi havia molta expectació, i a banda de la presència de molts mitjans de comunicació, s'hi van unir diferents membres de CiU de la comarca, entre ells alcaldes de la Selva, els seus companys de Sant Hilari i responsables de la ?federació. I també la majoria dels portaveus dels grups de l'oposició al Consell, que esperaven la decisió de Fauria. En sortir del plenari, la majoria dels ?assistents van aplaudir la decisió de Robert Fauria de deixar la política ?comarcal i local després de ser imputat pel cas de corrupció.