Platges sense sorra, passejos afectats i destrosses a diferents punts de la Costa Brava ahir a causa de la llevantada.

Un home passeja entre les restes vegetals a la Gola del Ter.El passeig de Roses va quedar totalment inundat. Destrosses amb esfondrament inclòs al passeig dels Griells, a l'Estartit, a causa de les onades. Les fortes onades es van menjar la sorra a la platja de Lloret de Mar ahir al matí.

El temporal de mar més fort des del que el dia de Sant Esteve de 2008 va causar destrosses en molts punts de la Costa Brava. Així ho definien així molts meteoròlegs gironins, veient com les onades d'aquesta llevantada superaven ahir els set metres d'alçada en alguns punts, onades que van picar amb força contra els elements de primera línia de mar de molts municipis. Platges amb la sorra coberta per una capa blanca d'espuma d'aigua salada i passejos marítims negats van ser imatges comunes en diferents punts de la costa, tot i que no es van registrar incidències greus.

Sergi Corral, meteoròleg de l'Escala, i Josep Pascual, de l'Estartit, van coincidir a qualificar la llevantada d'aquests dies com la més forta des de la del dia de Sant Esteve del 2008. Per Corral, però, tot i la intensitat de l'onatge d'aquests dies, no hi ha punt de comparació entre els dos episodis. La diferència principal, per al meteoròleg escalenc, és la progressivitat del temporal d'aquesta setmana vers el de fa poc més de quatre anys. "Aquest ha estat molt més progressiu, va començar dilluns i avui (ahir pel lector) ha arribat al seu punt màxim. En canvi, al 2008 en tres hores va passar a haver-hi onades d'entre un i dos metres a ser de nou metres. Va ser molt més potent, d'una força molt més destructiva", va assenyalar Corral. En aquest sentit, el meteoròleg també va afirmar que segurament els danys a la fauna marina no serien tan elevats com els que es van produir al 2008. "Llavors hi va haver molta purga al fons marí. Ara els rius van molt més carregats perquè ha plogut molt, i això voldrà dir que també hi haurà molta aportació de nutrients d'aigua dolça al mar, cosa que pot ser positiva", va explicar. Pel que fa l'afectació específica al municipi de l'Escala, Corral va exposar que les onades van saltar per sobre la punta, però que no es van produir afectacions majors.

En d'altres punts de la Costa Brava, però, sí que hi va haver més incidències. A l'Estartit, el temporal de mar també es va fer notar amb força. A part d'inundar la platja, les onades van afectar tant el passeig del Molinet com el de la urbanització dels Griells. En el primer, el regidor de Platges, Genís Dalmau, va explicar que havia patit "importants danys" on ja n'hi havia, és a dir, els forats de la superfície s'han fet més grossos. Dalmau confia que el Ministeri de Medi Ambient hi actuï de forma urgent ja que, a més, aquest espai està pendent que es reformi de dalt a baix. Quant al passeig dels Griells, les onades van esberlar-ne un tram, que es va esllavissar. La platja que hi havia al davant va desaparèixer completament. Aquí, com al Molinet, Dalmau espera una altra actuació ràpida del Ministeri de Medi Ambient, atès que es tracta de zona maritimoterrestre. Val a dir que fa un parell d'anys, el Ministeri ja va refer un altre tram d'aquest passeig, malmès també per les onades, i que no s'ha vist malmès per aquest temporal.

També a Blanes i Lloret la combinació de sorra i mar de la platja va quedar reduïda a tan sols aigua. A Blanes, tot i no registrar-se cap incidència greu, la Policia Local i Protecció Civil de l'Ajuntament de Blanes van haver de fer algunes actuacions per solucionar problemes puntuals. La continuada acció de les onades va provocar que alguns trams de platja es quedessin sense sorra, principalment la del centre del municipi, així com la de l'entorn de Sa Palomera i la platja del passeig de la Marina. D'altra banda, les intervencions dels cossos d'emergència van consistir principalment a tancar l'accés a diversos trams del front marítim. Un d'ells va ser la part final del passeig de s'Abanell, entre els carrers Mercè Rodoreda i Ignasi Iglesias, on l'acumulació de sorra que hi havia al vial per on circulen els vehicles dificultava la conducció. Per aquest motiu, es va optar per tancar l'accés, obrint-se al mateix temps doble sentit de circulació a un tram del carrer Vila de Madrid per donar una opció alternativa als vehicles que havien de transitar per aquesta zona.

A Lloret, els cossos de seguretat també van demanar molta precaució. El cap de Protecció Civil, Felip Carbonell va informar que s'havien tancat els accessos als camins de ronda i a punts del passeig Marítim on les onades picaven amb més violència, i per això va insistir a demanar seny i sentit comú als ciutadans.

A Roses les onades acabaven de destrossar la platja de la Punta, on ahir a finals del dia estava gairebé a punt de caure l'única palmera que quedava després que el dia abans n'arrenqués una. La platja estava gairebé sense sorra amb l'aigua arribant al passeig. Les màquines treballaven evitant que s'acumulés la sorra a punts com el passeig de Santa Margarida, on l'aigua arribava a la porta dels negocis. Imatges similars es podien veure en altres poblacions com Llançà.

El fort onatge es mantindrà fins avui al migdia, tot i que a partir de la matinada disminuirà el grau d'afectació, i afectarà principalment l'Empordà i la Selva.

357 litres a Viladrau

El temporal també ha anat acompanyat d'un episodi de pluges continuat que va tenir el punt en on s'ha acumulat més aigua a Viladrau. En aquest municipi, en tres dies s'han registrat 357,2 litres de pluja, una xifra que gairebé duplica la segona més elevada a les comarques gironines segons el servei meteorològic de Catalunya. La comarca del Ripollès ha estat de les que més xàfecs ha patit, amb 194,8 litres a Sant Pau de Segúries en tres dies, i 189,3 a Molló. També a la Garrotxa ha plogut amb intensitat, arribant als 144,3 litres a Olot i als 139,9 a la Vall d'en Bas. També a Anglès van caure 182,5 litres, mentre que als punts més costaners es van patir més les conseqüències del temporal de mar.

Les fortes pluges han deixat sense subministrament elèctric 800 abonats de Sant Feliu de Pallerols i 900 de les Planes d'Hostoles, a més d'altres incidències que van afectar 1.700 abonats sobretot de Torroella de Fluvià i el Port de la Selva. Tot i això, la companyia Endesa va informar que ahir a la tarda ja no hi havia incidències destacades de manca de subministrament elèctric. Els Bombers de la Generalitat van haver d'atendre entre dimarts i ahir fins a 57 avisos relacionats amb l'episodi de pluges. En tots els casos es tractava de revisions que es van haver de fer a petites inundacions en baixos o terrasses particulars, a llars on hi havia degotalls; carrers que baixaven plens d'aigua on va caldre netejar els embornals (plens de fulles, fang i branques) i retirar arbres, pedres, fang i sorra que afectaven la calçada de diferents carrers i carreteres del país.