Els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda van interessar-se ahir pel suposat desviament de fons a les Illes Caiman per part del diputat de CiU i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo. Inicialment, es va negar a respondre a les qüestions però quan el fiscal va fer-les constar l'advocat del polític, Manuel González Peeters, va demanar un breu recés, després del qual Crespo va acceptar respondre.

Preguntat per si havia tret d'Espanya una gran quantitat de diners amb destí a les illes Caiman en concepte d'"operacions en valors representatius d'emprèstits" en data 27 de febrer de 2002, Crespo va dir que no. En relació amb si el seu fill rebia 1.000 euros com a jugador d'hoquei i que expliqués per què no consten a l'Agència Tributària aquestes quantitats i sí els 2.328,19 euros que l'any 2009 va cobrar en concepte d'empleat i els 2.366,76 euros que va cobrar el 2010 en concepte de treball per a l'empresa GBI Serveis, l'exalcalde va indicar que en la seva declaració no havia mencionat el nom dels seus fills i que el jugador d'hoquei era un altre.

El fiscal també es va interessar per saber si hi va haver algun procediment d'adjudicació irregular per a l'empresa GBI Serveis en donar-li la concessió de la recollida de brossa de Lloret per import de 80 milions d'euros durant deu anys. L'exalcalde va indicar que va actuar "dins la més estricta legalitat". I va tornar a remetre's a aquesta resposta quan el fiscal li va preguntar per què es va fer un procediment d'adjudicació urgent en el qual s'indicava que les maquinàries les anava a aportar el consistori. A més, Crespo va admetre que coneixia el president de GBI des de "molt abans de ser alcalde".

El diputat es va negar a respondre les preguntes de l'advocat Gustavo López Muñoz y Larraz, representant del presumpte cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov. El lletrat va interrogar-lo sobre si arran de les seves relacions amb Petrov va poder observar que Víctor Kanaikín era el cap de l'empresa Development Diagnostic Company (DDC) i que Petrov era un delegat que seguia les instruccions d'aquest; sobre si es pot arribar a la conclusió que DDC era una empresa molt beneficiosa pels interessos econòmics i públics de Lloret mentre ell era alcalde; i si l'empresa en qüestió va rebre un tracte dins el marc jurídic de la llei.

El diputat va acceptar respondre totes les preguntes formulades per la magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret, que l'investiga pels presumptes delictes de prevaricació i suborn. En aquest cas, l'interrogatori es va centrar en el patrocini del club d'hoquei i sobre si els empresaris que deixaven de realitzar aportacions econòmiques al club tenien problemes amb l'Ajuntament quan prenien aquesta decisió, cosa que va negar Crespo.

L'exalcalde va assegurar que va ser l'empresa DDC la que va oferir-se a patrocinar les entitats esportives del municipi. De fet, apunta directament a Petrov com la persona que "volia participar i col·laborar amb les entitats socials del municipi".

La magistrada també es va interessar pel conveni amb els propietaris de l'antiga plaça de braus, on DDC va acabar construint un centre comercial al qual se li van bonificar 133.000 euros de l'impost de construccions quan Crespo exercia d'alcalde. Va afegir que aquesta decisió es va poder prendre en quedar acreditat l'interès públic de l'obra en tant que l'empresa cedia una plaça pública, un local de 1.700 metres quadrats, 400 places d'aparcament i un carrer.

Els dos viatges a Rússia també van planar per l'interrogatori. Del primer, Crespo va assegurar que era necessari fer-lo per conèixer l'empresa que havia d'encarregar-se de la construcció del centre comercial. Del segon, assegura que va ser pagat per l'Ajuntament i que va aprofitar per tornar a visitar les empreses de Víctor Kanaikín en companyia de Petrov.

Preguntat per la qüestió dels regals, el diputat va indicar que Petrov "no m'ha fet cap regal ni l'he acceptat en relació amb el meu càrrec públic com a alcalde".

Ahir també van declarar l'empresari Ernesto Coloma Ruscalleda i l'empleat d'una agència de viatges, Ignacio Mario Iturri.

El primer va admetre que el regidor d'Urbanisme de Lloret i mà dreta de l'alcalde, Josep Valls, li solucionava els problemes administratius de les seves obres després d'accedir a la seva oferta de patrocinar l'equip de futbol local. El constructor també va confirmar que no va tenir cap problema amb l'Ajuntament de Lloret amb l'excés d'horaris de soroll o amb l'ocupació de la via pública amb motiu de les obres. A més, segons la seva pròpia versió, les seves obres mai van rebre cap inspecció ni visita per part del personal del departament d'Urbanisme de Lloret.