"Vam fer una manifestació, va ser perfecta, i mai no es poden superar les coses perfectes. Volem que quedi en l'imaginari col·lectiu català. Però no farem ni un pas enrere. Ens mantindrem fidels, per continuar mostrant al món el que som. Farem una cadena humana al llarg del nostre territori que mostrarà la unió que tenim. Us necessitem a tots per aconseguir la adena humana de la independència de Catalunya". Així tancava ahir la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, la seva intervenció per explicar el full de ruta que regirà les accions de l'Assemblea durant aquest 2013. Aquest pla va rebre una àmplia majoria de vots a favor dels més de 2.000 assistents ahir al pavelló de Fontajau.

Dins d'aquest full de ruta, a més de la nova iniciativa per al proper 11 de setembre, s'hi defineixen les línies d'actuació que tindrà durant els propers mesos l'ANC a través de totes les seves seccions territorials. D'entre els principis que es van acordar, una preparació de la societat per a la "desobediència civil" a diferents nivells, aplanar el terreny per a la insubmissió fiscal, el desenvolupament de les zones menys sobiranistes, la internacionalització del procés i caminar cap a una extensió del consens.

Forcadell també va denunciar en la seva intervenció les accions de l'Estat espanyol. "L'Estat utilitza i utilitzarà totes les seves armes legals o no, contra el nostre procés, contra les postres estructures d'estat, contra el nostre sistema educatiu, contra la policia i contra els mitjans de comunicació", va exposar, afirmant que "és mentida" que aquells qui actuen dient que "defensar la democràcia és defensar la legalitat" siguin democràtics. D'altra banda, la presidenta de l'ANC va exigir als partits i als parlamentaris "que es constitueixi el Consell de Transició Nacional" que ha de liderar el procés cap a la independència.

Picabaralla Puigdemont-Millo

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ser l'encarregat d'obrir l'Assemblea, i ho va fer amb un discurs en què va constatar que no hi haurà "ni delegades del govern, ni estratègies de la por, ni guerres brutes" que frenin el camí cap a la independència. Aquestes paraules li van merèixer una resposta del portaveu del PPC, Enric Millo, que va lamentar que "mentre uns volem treballar per sortir de la crisi, altres només treballen per a la ruptura" i va demanar que ?Puig?demont sigui declarat "persona non grata" per al PPC per als interessos dels catalans. El comentari va propiciar una contrarrèplica del batlle, que a través de Twitter va afirmar poèticament: "Quin paper més compromès / que t'acusi de perdre la xaveta / i es faci ingratament l'ofès / qui millor canvia de jaqueta", en referència al pas de Millo d'UDC al PP.