El grup de recerca de Visió per Computador i Robòtica (ViCOROB) de la Universitat de Girona mesurarà la profunditat de les zones portuàries del litoral gironí amb un prototip de robot submarí. A canvi, Ports de la Generalitat ha ofert un punt d'amarratge a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) per a l'embarcació de recerca que la unitat té des de fa un any però que pràcticament no han pogut utilitzar pel temps que requeria de planificació i els costos associats. Ara, segons l'acord que s'ha rubricat aquest dijous, els investigadors podran provar els projectes en un entorn real sense necessitat de planificar-ho prèviament i per tant s'agilitzarà el procés de validació dels prototips dissenyats.

Amb una vigència de tres anys, el conveni signat aquest dijous a les instal·lacions que el grup de recerca té al parc científic i tecnològic de la UdG, estableix que els investigadors elaboraran un mapa 3D -anomenat tècnicament com a estudi batimètric- amb la profunditat de les entrades dels ports del litoral gironí. I ho faran amb l'ajuda del prototip de robot submarí batejat com a Girona 500, desenvolupat pel mateix departament d'investigadors.

Per la seva banda, Ports de la Generalitat ha cedit un amarratge a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) per a la barca Sextant, l'embarcació de 7 metres de menys de 7 metres d'eslora que des de fa un any es va adquirir per tal de poder fer els experiments amb els robots desenvolupats mar endins. Fins ara, explica un dels investigadors de ViCOROB, Marc Carreras, calia una planificació prèvia amb el seu cost econòmic per poder utilitzar-la en algun punt del litoral gironí però amb el nou amarratge es podrà agilitzar el procés de prova.

Carreras subratlla la importància de poder provar els prototips en un entorn real - amb mar de fons i unes condicions ambientals variables-, per poder "validar la tecnologia desenvolupada i els mètodes utilitzats" que després presenten en congressos i publicacions cientifiques. Abans, però, la sotmeten a la piscina que tenen a les instal·lacions de la UdG, única a l'estat espanyol.

La innovació per sortir de la crisi

Aquest grup de recerca, que és membre de TECNIO, apostar per la internacionalització i la transferència de tecnologia i és el grup que més finançament europeu ha rebut de tots els que pertanyen a la UdG amb projectes en col·laboració amb empreses.

El director de Ports de la Generalitat, Damià Calvet, ha assenyalat que projectes "d'èxit" com aquest "ens han de permetre créixer com a país" i al mateix temps sortir de la crisi amb l'ajuda de la innovació i la recerca. Per la seva banda, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha apuntat que el conveni és "un pas més" per poder tirar endavant "noves possibilitats de recerca' d'aquest departament dedicat a l'enginyeria i al desenvolupament de prototips de robots submarins autònoms.